2020. július 10. péntek Amália

Hírek - Agrárpénzek

Újabb vita a GMO-k legalizálásáról: túl nagy a szabadság

Csütörtökön a környezetvédelmi miniszterek ülésén ismét napirendre került a Bizottság júliusi javaslata a, mely lényegében a tagállamokra bízná a köztermesztésbe bevonni szánt génmódosított növények tagállami engedélyezését.
 
 

A tagállamok zöme hiányolta a Bizottság ajánlásában az objektív kritériumrendszert, ami alapján dönteni lehetne a tiltásról vagy megengedésről. Németország egyenesen ellentétesnek ítélte a javaslatcsomagot a belsőpiac szerkezetével: szerinte, ha a tagországok a javaslatcsomag alapján ugyanazt a növényt betilthatják vagy engedélyezhetik, az megkérdőjelezi az egységes belső piac működését és így alapvető uniós jogszabályba ütközik – olvasható a BruxInfo összefoglalójában.

A Bizottság javaslatában csak arra tért ki, mi alapján nem lehet tiltást eszközölni, kizárva a környezetvédelmi és egészségügyi okokat, ezért a tagállamok azt kérik, dolgozzon ki a Bizottság egy egységes kritériumrendszert.

Magyar részről Fazekas Sándor, a vidékfejlesztési tárca vezetője felszólalásában elmondta: „Nem zárult még le az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) környezeti kockázatértékelési útmutatásának felülvizsgálata, és várjuk, hogy a Bizottság elkészüljön a jelentésével a várható szociális-gazdasági hatásokról”.

Magyarország számára az is problémát jelent, hogy nem lehet korlátozni az ország területén a GM-vetőmagok szabad áramlását, illetve azoknak a vetőmagoknak a használatát, melyek ugyan hivatalosan nem génkezeltek, de technológiai eljárás során ilyen módon szennyeződtek.

A tagállamok által felvetett kérdésekre reagálva Dalli biztos elmondta: a Bizottság azért nem akarta megszabni a tiltási kritériumokat, mert nagyobb rugalmasságot kívánt biztosítani a tagországoknak. „Az elhangzottak fényében tovább fogjuk vizsgálni a kérdést, bár kizárólagos listát továbbra sem tartok elképzelhetőnek” – közölte Dalli.

A javaslatcsomagról


A Bizottság három elemből álló javaslatcsomagja fenntartaná a GM-növények európai engedélyezési mechanizmusát, melyet Dalli biztos szerint „továbbra is tudományos alapokon kell végezni”, és amelyért továbbra is Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) lenne a felelős.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu