2020. július 2. csütörtök Ottó

Hírek - Agrárpénzek

Újra igényelhető a baromfi-állatjóléti támogatás!

Bár néhány ponton még mindig vita van, alapvetően ismét elfogadta Brüsszel a magyar állatjóléti támogatást a baromfi ágazatban. Az új konstrukcióban már nem jelent plusz teljesítményt, ha valaki állatifehérje-mentesen takarmányoz, és egyelőre a megfelelő ivóvíz és fény biztosát sem tekinti kunsztnak a Bizottság. Utóbbi kettőn még alkudozunk vele.
 
 

Sikeresen zárult az az egyéves csatározás, amit a Baromfi Termék Tanács az állatjóléti támogatás ügyében folytatott Brüsszellel. Az Európai Unió elfogadta azt, hogy Magyarország részére az állatjóléti támogatás adható. A

2019/2020-as baromfiágazati állatjóléti támogatásról árilis 15-ig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket az Államkincstárhoz.
Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke Kiskunfélegyházán egy víziszárnyas konferencián osztotta meg először a szakmai közönséggel a jó hírt. A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről szóló új rendelet megjelentetése folyamatban van a Magyar Közlönyben, de a Magyar Államkincstár március 29-én már kiadta a támogatásról szóló közleményét. A MÁK ugyancsak közzétette a támogatás kérelem benyújtásához szükséges NO817-es számú nyomtatványt is.

A Baromfi Termék Tanács felhívja a figyelmet arra, hogy a támogatási kérelmet az új rendelet alapján először 2019. április 15-ig kell benyújtani a kincstár honlapján megjelent nyomtatványon. A szükséges mellékletek, dokumentumok hiánypótlási eljárásban pótolhatók, de a cégszerűen aláírt formanyomtatványt mindenképpen postára kell adni 2019. április 15-ig, mivel határidőn túli kérelembenyújtásnál a kérelmező elesik a támogatás lehetőségétől.


A terméktanács elnöke a konferencián arról is beszélt, hogy lesznek változások ebben a támogatási rendeletben, hiszen több olyan pontot nem fogadott el az Európai Bizottság, amelyet korábban alkalmazott az ágazat. Például az ’állatifehérje-mentes takarmányok etetése’ nem került be a mostani támogatási jogcímek közé. Ezt egy ’csökkentett fehérjetartalmú takarmányok etetése’ jogcím fogja kiváltani. A kormány új notifikációs eljárást fog kezdeményezni, hogy az ’ivóvíz’ és a ’fény’ jogcímekre is meg lehessen kapni a támogatást.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu