Uniós milliárdok: meghosszabbították a határidőt

agrarszektor.hu
Egy héttel meghosszabbították azt a határidőt, ameddig a mezőgazdasági termelők az idén szankciómentesen benyújthatják úgynevezett egységes elektronikus támogatási kérelmeiket. Így a szankciómentes beadási határidő május 15-ről május 22-re módosult. A kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) korábban úgy foglalt állást, hogy a benyújtási határidő meghosszabbítása veszélyeztetheti az október közepére tervezett idei támogatási előlegfizetések megkezdését.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Azért döntöttek a határidő egyhetes meghosszabbítása mellett, hogy az idén élessé vált új uniós agrártámogatási rendszer ne okozzon gondot a termelőknek - jelentették be az agrártárca mai tájékoztatóján. Az úgynevezett egységes kérelmeket eredetileg május 15-ig lehetett volna szankciómentesen benyújtani, az egyhetes hosszabbítással azonban a határidő május 22-re módosult. Ezzel párhuzamosan az MTI szerint június 15-re változtatták azt az időpontot, ameddig az új határidő lejártáig beadott kérelmeket szankciók nélkül módosítani lehet. Május 22-e utáni kérelembenyújtásnál azonban a gazdálkodóknak járó támogatást munkanaponként egy százalékkal csökkentik.

Május 12-ig a múlt évihez hasonló területre és számban igényeltek a gazdák támogatást - közölte Gyuricza Csaba, az MVH elnöke. Tavaly május 12-ig mintegy 4,3 millió hektárra, míg az idén 4,5 millió hektárra kért támogatást 149 ezer, illetve 154 ezer gazdálkodó, azaz ennyi kérelmet nyújtottak be, illetve vontak kitöltés alá.

Mint ismert, korábban az Európai Bizottság tette lehetővé, hogy a tagországok az idén saját döntésükkel legfeljebb egy hónapig meghosszabbíthassák a kérelembenyújtások szankciómentes határidejét. Ezzel kapcsolatban az MVH a beadási időszak április elejei megnyitásakor még úgy foglalt állást, hogy veszélyeztetheti az agrártámogatási előlegfizetések október közepi megkezdését, ha abeadási határidőt meg kellene hosszabbítani.

Az uniós szabályozás szerint a tagországoknak arra van lehetőségük, hogy az úgynevezett területalapú alap- és zöldítési támogatások 50 százalékát október 16-tól kifizethessék. A tárca most úgy nyilatkozott, hogy az előlegre október 16-tól számíthatnak a gazdák..

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?