2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Hírek - Agrárpénzek

USDA: nem drágul tovább a marhahús

A marhahús árának elmúlt hónapokban tapasztalt lendületes áremelkedése miatt rekord magasságokat ért el a chicagói árutőzsdén a szarvasmarha határidős ára. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) legfrissebb elemzése szerint azonban megállhat a drágulás.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A marhahús nagykereskedelmi ára két éves rekordot döntött: egy hónap alatt 7 százalékot emelkedett, így elérte a 172,81 dollárt (közel fél mázsának megfelelő mennyiségé). Az egyre növekvő belföldi keresletnek, bővülő exportnak, valamint az ausztrál árvizek miatt kieső termésmennyiségnek köszönhető áremelkedés áll - az USDA feltételezései szerint - a chicagói értéktőzsdén (CME) megfigyelhető határidős szarvasmarha árak emelkedése mögött.


A vágásra készen álló élő marha ára, februári szállításra fontonként 112,375 centre emelkedett, amely rekord magasnak számít ilyen röviddel a kontraktus zárása előtt. Ugyanekkor a hízó marha ára, januári szállításra szintén csúcsokat döntött: tegnap 128,6 cent/font volt a záróár.


Az USDA elemzői szerint az áremelkedés már a fogyasztói árakban is megfigyelhető, amely csökkenést eredményezhet a keresletben.

A mostani magas árak sok szarvasmarha tartót az USA-ban arra késztetett, hogy akár még a nőstényeket is hízlalásra adjanak, ahelyett, hogy az állományt gyarapították volna velük. Épp ezért 2011-ben előfordulhat, hogy kevesebb lesz a vágóállat – figyelmezetet az USDA.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu