Vallott a raktáros Bige László tárgyalásán: meglepő részletek láttak napvilágot

Vallott a raktáros Bige László tárgyalásán: meglepő részletek láttak napvilágot

agrarszektor.hu
A napokban érkezett a hír, miszerint kétmilliárd forintos hűtlen kezeléssel vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség Bige Lászlót, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosát. A vádirat szerint Bige nagy mennyiségű, rossz minőségű műtrágyát adott át egy értékesítési cég vezetőjének, amelyet ő számla nélkül, a piaci ár alatt eladhatott, majd a vételáért cserébe Bige kedvezményes áron számlázta ki neki az árut. A bíróságon tanúskodó raktáros teljesen meglepődött a milliárdos ellen felhozott vádakon, állítása szerint nem történt ilyen.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ahogy azt az Agrárszektor is megírta, hűtlen kezeléssel vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség Bige Lászlót, a Nitrogénművek tulajdonosát. A vádirtaban egy vállalkozót és öt munkatársát említik, akik a vád szerint 2 milliárd forinttal károsították meg a vállalkozó saját cégét, miközben több mint 700 millió forint vesztegetési pénzt is kapott a vezető. A vádirat szerint Bige László 2009. őszén megbeszélte egy értékesítő cég vezetőjével, hogy nagy mennyiségű, rossz minőségű műtrágyát ad át neki, amelyet ő számla nélkül, a piaci ár alatt eladhat. Utána a 134,5 milliós vételárat átadja Bige Lászlónak, aki cserébe kedvezményes áron számlázza ki neki az árut.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A Blikk információi szerint ebben az ügyben éppen ez a vállalkozó jelentette fel Bige Lászlót, aki egyébként felszámolást indított ellene - írja az Index. Ugyanakkor a bíróságon tanúskodó raktáros elképedve hallgatta a vádat, miszerint 8 ezer tonna rossz minőségű műtrágya tűnt el nyomtalanul az általa vezetett bajai raktártelepről. Állítása szerint ilyen nem volt. Elismerte, hogy néhány zsák megsérült a tárolás során, amitől a raklap enyhén megdőlt, és azt sem látta, mi van a raklapok belső oldalán, vagy a zsákok alatt. Mindazonáltal a raktáros 12 év távlatából is kizártnak tartja, hogy 8 ezer tonna műtrágya tönkrement. Kifejtette:

egy kamionra legfeljebb 25 tonna áru fér fel, ekkora mennyiséget nem lehet észrevétlenül, számla nélkül eltüntetni.
Forrás: MTI Fotó: Balázs Attila

Bige László a Blikknek csak annyit mondott, hogy neki a tárgyalóteremben se kéne lennie, mert semmi köze az egészhez. A vállalkozóval szemben egyébként börtönbüntetés, közügyektől eltiltás, pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség, valamint vagyonelkobzást a vesztegetési pénzre és a karórára.

A Nitrogénművek Zrt. szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye szerint a cég álláspontja az, hogy a Bige László és a munkatársai ellen megfogalmazott ügyészségi megállapítások teljes mértékben alaptalanok és minden jogi alapot nélkülöznek. 

A vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Nitrogénművek Zrt. minden jogi eszközt felhasznál annak érdekében, hogy a társaságot, a munkatársakat és Bige Lászlót megvédje az őket érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben, mely intézkedések nyilvánvaló mozgatórugója társaságunk elnökének és többségi tulajdonosának, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása. Az eljárásnak a Nitrogénművek Zrt. működésére hátrányosan befolyásoló hatása nincs. A társaság Igazgatósága és a menedzsment biztosítja a folyamatos termelést és értékesítést a jelenlegi európai energiakrízis közepette is. Egy olyan időszakban, amikor számos műtrágya termelő kapacitást leállítottak

 - olvasható a cég közleményében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?