2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Agrárpénzek

Vallott Nagy István: így tenné vonzóvá a mezőgazdaságot a fiatalok számára

A magyar mezőgazdaság számára létfontosságú a nemzedékváltás gördülékenyebbé tétele, jelenleg ugyanis ez a pálya nem vonzó a fiatalok számára, nem látnak benne kitörési lehetőséget, és nem jelent számukra perspektívát - tájékoztatott Nagy István Agrárminiszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kuratóriumának bemutatkozó sajtótájékoztatóján. A kuratórium tagjaként elmondta, az új integrált egyetem kulcsszerepet tölt be a generációváltásban, hiszen amellett, hogy az új technológiák kézségszinten lesznek oktatva, cél lesz a pályaorientációs fókusz adása is.
 
 

2021. február 1-jétől a korábbi Szent István Egyetem alapítványi fenntartásban, és új néven, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemként működik tovább. Az Innovációs és Technológiai Miniszter 2021. január 4-én kinevezte az alapítvány kuratóriumának tagjait, többek között Nagy Istvánt is. A kuratóriumot bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter elmondta, az új, integrált egyetem a magyar mezőgazdaság és a vidék megújulásának záloga, ahol az új technológiák készségszinten lesznek oktatva, hiszen ma már multidiszciplináris tudásra van szükség az agrárium területén is. 

Kiemelte, az egyetem kulcsszerepet tölt be a generációváltásban, a nemzedékváltás gördülékenyebbé tétele ugyanis létfontosságú a magyar mezőgazdaság számára. Ez a pálya jelenleg nem vonzó a fiataloknak, nem jelent számukra perspektívát, nem látnak benne kitörési lehetőséget, ezért cél a pályaorientációs fókusz adása, a megfelelő informatika tudás biztosítása, illetve a mezőgazdaság izgalmassá tétele - tette hozzá. Nagy István szerint az agrár-felsőoktatás eddig nem volt hatékony Magyarországon, ezért az integráció eredményeként létrejött egyetem célja a hatékonyság növelése is, amellett, hogy egyik feladatának tekinti, hogy minél többen válasszák ezt a szakmát.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben