Vallott a magyar bank: ezek az agrárcégek utaznak leginkább az olcsó hitelekre

agrarszektor.hu
A vidéki cégek vannak többségben az NHP fix igénylések tekintetében, azon belül is Debrecen, Szeged és Pécs térségében a legaktívabbak a vállalkozások - derül ki a K&H Bank közleményéből. Az ágazatokat tekintve az agrár- és élelmiszeripari cégeknél volt a legnagyobb a dömping, ők képviselik ugyanis a szerződött összegek 65 százalékát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A januárban indult Növekedési Hitelprogram Fix (NHP fix) keretében a K&H Banknál szerződött hitelállomány április végén elérte a 14,4 milliárd forintot, a lízing esetében 3 milliárd forintot, amelyek mindösszesen közel 40 százalékánál már a folyósítás is megtörtént. A minimum 3 éves, maximum 10 éves futamidőre, kizárólag új beruházások finanszírozására igényelhető hitel-, illetve lízingügyletek között van olyan cég is, amelyik igénybe vette a maximális, 1 milliárd forintos keretet, jellemzően azonban 125 millió forint az átlagos igényelt hitelösszeg.

A bank eddigi tapasztalatai alapján az látszik, hogy az NHP fix igényléseket a vidéki térség dominanciája jellemzi, ezen belül is Debrecen, Szeged és Pécs térségében a legaktívabbak a cégek. Az ágazatokat tekintve kiugró az agrárszektor aktivitása, ugyanis az agrár- és élelmiszeripari cégek képviselik a szerződött összegek 65 százalékát. Ebben jelentős szerepet kapnak a gabonafélék termesztésével foglalkozó vállalkozások, de a hüvelyes növényekkel, olajos magvak termesztésével, növénytermesztési szolgáltatással, valamint baromfi- és sertéstenyésztés foglalkozó cégek is nagyobb számban szerepelnek - írja közleményében a K&H. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?