Vége a hajrának! - 400 milliárd forintnál is többről van szó

agrarszektor.hu
Idén nagyjából 178 ezer gazdálkodó nyújtotta be az az egységes támogatási kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) - mondta el Gyuricza Csaba, az MVH elnöke az MTI-nek. Az első összegzés szerint az elérhető támogatási összeg nagysága meghaladja a 400 milliárd forintot, és a támogatási jogcímeket idén is csak elektronikusan lehetett igényelni. Az idei évben több jogcímstruktúra is módosult vagy megszűnt, és új jogcímekre is lehetett pályázni. Az igénylés folyamatát az MVH folyamatosan figyelte és monitorozta.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Körülbelül 178 ezer gazdálkodó adta be egységes támogatási kérelmét az MVH-hoz, és az első összegzés szerint az elérhető támogatási összeg nagysága meghaladja a 400 milliárd forintot. A támogatási jogcímek közül több átalakult és megszűnt, illetve teljesen új jogcímstruktúrák is kialakultak - emelte ki Gyuricza Csaba.

Az MVH elnöke szerint annak érdekében, hogy a gazdák alkalmazkodhassanak a megváltozott támogatási környezethez, az MVH folyamatosan figyelte és monitorozta a benyújtott kérelmeket, ahol pedig a szervezet munkatársai hiányosságokat észleltek, ott e-mailben tájékoztatták a gazdálkodót. Emellett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdász-hálózata is segítette a kérelmek kitöltésében.

Új támogatási lehetőségek
Az MVH elnöke a támogatási lehetőségek újdonságai közé sorolta a zöldítést. A húszféle zöldítési komponens közül a magyar gazdák leginkább az ugaroltatást, a másodvetést és a nitrogénmegkötő növények (például borsó, herefélék) termesztését választották. Ezek tették ki a zöldítésre kijelölt területek mintegy 90 százalékát, amely nagyjából 500 ezer hektárt jelent.

Új elemnek számít a fiatalgazda-támogatás is, amellyel évi mintegy kétmillió forint többletforráshoz, pótlólagos támogatáshoz juthatnak a fiatal gazdálkodók. Emellett a kistermelők egyszerűsített támogatása is újnak számít. Erre a jogcímre eddig a kérelmezők egyharmada igényelt támogatást, de még augusztus tizenötödikéig lehet jelentkezni.

Gyuricza Csaba közölte: egy gazdálkodó az idén egy hektárra mintegy 70 ezer forint alaptámogatást kaphat, ami - ha például szóját termeszt - a különböző kiegészítő támogatásokkal együtt akár elérheti a 120-130 ezer forintot is hektáronként. Ráadásul az MVH átalakította ügyfélszolgálatát is, amely már június elsejétől működik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03