2020. július 4. szombat Ulrik

Hírek - Agrárpénzek

Veszélyben a hazai állattenyésztés: kivitték a takarmányt az országból

Azonnali állami beavatkozást vár a Baromfi Terméktanács (BTT) a takarmányhiány megoldására. A magas árszint és a felfokozott export miatt a tenyésztőknek gyakran csak néhány hétre elegendő készleteik vannak – írja a Világgazdaság.
 
 

A BTT szerint az államnak felvásárlással kellene a határokon belül tartani a gabonát, ellenkező esetben Magyarország tartós importra szorul baromfihúsból. A Gabonaszövetség szerint hiány nincs, és a takarmány Magyarországon tartásának egyetlen módja, hogy a hazai vevők piaci áron megvásárolják azt.

„Tarthatatlan, hogy január közepén még nincs az igazi felhasználóknál, az állattenyésztőknél vagy a takarmánykeverőknél a gabona” – nyilatkozta Bárány László. A BTT elnöke úgy látja: a termelőknél és a főként külföldi tulajdonú kereskedelmi cégeknél lévő készletek döntően exportra kerülnek, és félő, hogy semmi nem marad az országban.

A búzahajó már elúszott – jelentette ki Bárány –, ha pedig a kukoricából egymillió tonnát kivisznek a következő hetekben, hónapokban, akkor májusban egyes régiókban előállhat az a helyzet, hogy nem lesz miből takarmányt keverni. A nyár folyamán a meglévő rendkívül kevés gabonát a malmok olyan árakon szívják majd fel, amelyekkel a tenyésztők nem tudnak versenyezni.

Ha sürgősen nem történik valami, akkor a hazai állattenyésztés alapjai rendülnek meg, és így Magyarország tartósan baromfihús importra szorul.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu