2020. július 6. hétfő Csaba

Hírek - Agrárpénzek

Veszprémben már elindult a vetés

Veszprém megyében a gazdák elkezdték a tavaszi vetéseket, a tavaszi árpa mintegy 4 600 hektáron, a magborsó 300 hektáron már a földben van - tájékoztatta az MTI-t a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatósága pénteken.
 
 

Boros Gábor igazgató megjegyezte, hogy bár a munkák elvégzését segíti a napos idő is segít, ám a vetéseknek több napos áztató esőre lenne szükségük. A tavalyi volt az utóbbi évtizedek legszárazabb éve, és ez a tendencia sajnos eddig az idén is folytatódott - tette hozzá.

Veszprém megyében a későbbi vetésű tavaszi kultúrák talajának előkészítése megkezdődött, az őszi gabonák fejtrágyázása is a vége felé tart: a 43.000 hektár 75 százalékával végeztek a gazdák. Ugyanakkor a földekre kikerült trágya hasznosulását hátráltatja, illetve gátolja a csapadék hiánya, és a vegyszeres növényvédelem sikerét is kétségessé teszi - tette hozzá az igazgató.

A megyében mintegy 6 000 hektáron négy történelmi borvidék is található. A nagy - több tíz- száz hektáron - területen gazdálkodók szinte már kivétel nélkül, de a kisebb területet művelő szőlősgazdák nagy része is végzett már a metszéssel - tájékoztatott Boros Gábor. Közlése szerint a februári fagyok a mélyen fekvő területeken, ott is a gyengébb kondíciójú állományokban éreztették hatásukat; szórványosan és kisebb területeken 30-40 százalékos fagykár is érte az ültetvényeket.

 

forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu