Vidékfejlesztés: január elsejétől irány Kecskemét!

agrarszektor.hu
Nagyon komoly a térség agrárpotenciálja az új államtitkár szerint.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2015. január 1-jétől kezdheti meg működését Kecskeméten a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága - jelentette be Kis Miklós Zsolt, a szervezet új vezetője szerdán. Szerinte ez a döntés nemcsak jelzés értékű, hanem gyakorlati szempontból is hasznos a térség "nagyon komoly" agrárpotenciálja miatt.

A Kecskeméten kialakítandó apparátusban számítanak a helyi fiatal szakemberek és értelmiség munkájára is - tette hozzá Kis Miklós Zsolt egy kecskeméti fórumon az MTI szerint. A vidék alapja a mezőgazdaság, az agrárium alapjai pedig a kis és közepes családi gazdaságok, ezért a vidékfejlesztési államtitkárság legfontosabb feladata a következő 7 évben rendelkezésre álló uniós források hatékonyabb, egyszerűbb, átláthatóbb, a vidéki mikro-, kis- és középvállalkozások számára kézzelfoghatóbb felhasználása lesz - szögezte le.

A munkaigényes ágazatokra figyelnek

Elsősorban azokat az ágazatokat fejleszti a kormány, amelyek a versenyképesség, a feldolgozás és a munkahelyteremtés irányába mutatnak. Ilyenek az állattenyésztés, zöldség-gyümölcstermesztés, valamint az ezekhez kapcsolódó élelmiszeripar - mondta, jelezve, hogy - elsődlegesen a hiányzó infrastruktúra kiépítésén keresztül - a kabinet fokozott figyelmet fordít a tanyasi életkörülmények javítására. Fontos feladat lesz emellett, hogy az agrárium jövedelmet biztosítson a fiataloknak újabb vidéki munkahelyeket teremtve, és megakadályozva az ott élők elvándorlását. Az államtitkár szerint az új kormányzati struktúra kialakítása során kiemelt cél volt, hogy a vidékfejlesztés a miniszterelnökséghez kerüljön, elsősorban a fejlesztési programok és források összehangolása érdekében.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) elnöke elmondta: a szövetkezés az eredményességet leginkább javító vidékfejlesztési eszközök egyike. Az unió tagállamainak gazdasági erejét nemcsak természeti értékeik adják, hanem a szervezettség. A termelés, feldolgozás, piacra jutás és értékesítés szervezettségében rejlő hatalmas erőforrásokat hazánkban ma még csak részben hasznosítjuk, a tartalékok 20-30 százaléknyi értéktöbbletet jelenthetnének az agrár- és élelmiszergazdaság teljesítményében.

Kik szívják le a profitot?

Ehhez az érintett termelői kör kezébe kell adni a teljes vertikum irányítását az inputoktól a feldolgozáson át az értékesítésig - hangsúlyozta. Példaként említette, hogy a külföldi anyabankok magyarországi leányintézeteiken keresztül "szívják le a profitot". Hasonló jelenség tapasztalható a mezőgazdaságban, ahol a nemzetközi nagyvállalatok hazai képviseleteinél minimális beruházás, a saját tőke csökkenése és hatalmas tőkekivitel tapasztalható, miközben a nyereséget nem kimutatva adót sem fizetnek.

Ezen változtatni kell - jelentette ki Jakab István, aki szerint a vidékfejlesztési programokon keresztül a honi gazdálkodóknak olyan integrációt kell kialakítaniuk, amelyben a legfontosabb a termelő. Így kormányzati együttműködéssel, az állami tulajdonú infrastrukturális feltételek hatékony igénybe vételével képes lesz a gazdatársadalom megszervezni saját termelési tevékenységét az alapanyagok beszerzésétől a tároláson és feldolgozáson át az értékesítésig.

Élve "tárolják" az állatokat

"Addig nem lesznek alkupozícióban a hazai termelők a nagykereskedőkkel, amíg élve tárolják állataikat az istállókban, vagy napról-napra növekvő költségeket halmozva bértárolóban áll a gabonájuk, ha éppen nem a betakarításkor, a tábla széléről kénytelenek eladni azt" - hangsúlyozta. Nagyon rossz, amikor a befektetői tőke ösztönzi a piacot, ezért Magyarországon kizárólag olyan integráció létezhet, amelyben a gazda a tulajdonos - fogalmazott.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13