2021. március 4. csütörtök Kázmér

Hírek - Agrárpénzek

Vidékfejlesztési pályázatok: nyáron dönt a Miniszterelnökség

Megnyitotta kapuit a Pápai Agrárexpo, ahol kormányzati részről újfent megerősítették, hogy a nyári időszakban döntés fog születni a beérkezett agrártámogatási pályázatokról a Vidékfejlesztési Programban, és a tervek szerint újabb pályázatokat is megnyitnak.
 
 

Nyáron döntenek a beérkezett agrártámogatási pályázatokról a Vidékfejlesztési Programban, erre tett ígéretet Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára Pápán. Míg az előző uniós ciklusban másfél év alatt 31 pályázatot hirdettek meg 800 milliárd forint értékben, addig a jelenlegi uniós ciklusban 68 pályázat jelent meg 1300 milliárd forint értékben. A meghirdetett 1300 milliárd forint március óta elérhető - tette hozzá Kis Miklós Zsolt a Pápai Agrárexpo alkalmával tartott Nyugat-magyarországi Agrárfórumon.

A május 18-i állapot szerint a pályázatok több mint 50 százaléka beruházási célú, mintegy 42 százalékuk normatív pályázat. Eddig 58 ezer pályázati anyagot bíráltak el, 33 ezer pozitív döntés született. Mivel a költséghatékonyságot javító tevékenységre kevés pályázat érkezett, ezeket a pályázatokat újra megnyitják, a tervek szerint a nyáron - mondta el az államtitkár a Portfolio és az agrárszektor.hu által szervezett szakmai konferencián.

Az államtitkár kitért arra is, hogy 4 ezer pályázatot most értékelnek, egyebek mellett az állattartó telepekre vonatkozó kiírásokat. Sok olyan pályázat is van, amelyeket a Magyar Államkincstár még nem adott át tartalmi értékelésre a Miniszterelnökségnek, ezek például az öntözésfejlesztést, kisüzemek fejlesztését és a szennyvízkezelést érintő pályázatok. Az Európai Bizottságnál kezdeményezték a források átcsoportosítását, ennek eredményére is vár a Miniszterelnökség.

400 milliárd forint értékű pályázati keret nyitva áll még, egyebek mellett öntözésfejlesztésre, borászati termékfejlesztésre, erdősítésre, környezetvédelemre igényelhető pénz. 2016-ban rekordösszegű pályázati pénzt fizettek ki, késlekedés elsősorban az újonnan bevezetett elemek esetében történt, ilyen például a zöldítésre szánt összeg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu