2021. január 26. kedd Vanda, Paula

Hírek - Agrárpénzek

Volt, nincs GMO-szennyezettség?

A tavaly génmódosított vetőmaggal szennyezett területként elkönyvelt kukoricaföldek 5 százalékán beérett a termény, ezt jelenleg sertéstakarmányként hasznosítják - írja a Világgazdaság.
 
 

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága által kiállított engedély szerint a szervezet hozzájárulását adta a betakarított, érett kukorica állattakarmányként való hasznosítására (92 százalékos propionsavas kezelés után ) – vagy ahogy a levél fogalmaz: megsemmisítésére.

A botrány kirobbanásakor a zéró tolerancia elve érvényesült, azaz a beérés előtti teljes megsemmisítés, ezt azonban az MGSZH saját bevallás szerint néhány esetben feloldotta, ugyanis akik nyáron nem vágták ki időben a kukoricájukat, végül betakaríthatták és takarmányként hasznosíthatták, vagy a későbbi felhasználóknak értékesíthették a termést.

Egy név nélkül nyilatkozó kutató szerint elképzelhető az is, hogy a nyáron kifogásolt földeken nem is volt GMO-szennyezés. Elmondása szerint már a propionsavas módszer engedélyezése is ennek közvetett elismerése, hiszen a génkezelt kukorica attól még GMO marad, igaz, tovább legalább nem szaporítható. 

Az ügyben érintett vetőmag-forgalmazó cégek közül a Monsanto és a Pioneer már júliusban jelezte: nem értenek egyet az MGSZH állításával, ezért keresetet nyújtottak be ellenük. Biztosak benne, hogy az általuk idehaza forgalmazott kukorica nem genetikailag módosított. A cégek állították: a forgalmazott vetőmag GMO-mentességét akkreditált nyugat-európai laborok eredményei bizonyítják.

A Pioneer Zrt. igazgatója, Máté József a Világgazdaságnak elmondta: „A keresetünk továbbra is él, tárgyalás még nem volt, de addig is önként vállaltuk a kárrendezést. Minden költséget egybevéve nekünk körülbelül másfél millió dollárba került az ügy, a fő célunk mégsem a pénz behajtása, hanem az, hogy bíróság mondja ki a határozatok jogtalanságát. Meggyőződésünk, hogy a mérés nem volt megfelelő, a vizsgált kukorica nem volt genetikailag módosított.” Máté ugyanakkor hozzátette: „Az MGSZH azóta igyekszik konstruktívan hozzáállni a kérdéshez, tudomásunk szerint már nemcsak egy ember, hanem kettő végzi a teszteket.”

Czepó Mihály, a Monsanto szóvivője lapunknak elmondta: „A Vetőmag Szövetség és Vidékfejlesztési Minisztérium közötti egyeztetések eredményeképp ma már minden vetőmagtételt jó előre megvizsgálnak a megfelelő akkreditációt szerzett laborok, valamint átlátható és betartható szabályok érvényesek a vetőmag-kereskedelemre. A vizsgálatokhoz szükséges mintákat tehát ma is folyamatosan ellenőrzik, csak azok kerülhetnek forgalomba, amelyekből GMO-tartalmat nem mutattak ki” - írja a vg.hu.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu