2017. november 21. kedd Olivér

Hírek - Agrárpénzügyek

25-55 év közötti? - Itt a kivételes adókedvezmény

A mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott 25 év feletti és 55 év alatti dolgozók után tavaly júliustól szociális hozzájárulási adókedvezményt lehet érvényesíteni. Jó hír, hogy ez a lehetőség az idén is megmarad, így 2016-ban is jelentős összeget lehet megtakarítani. Mire kell figyelni a kedvezmény igénybevételekor?
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A kedvezmény mértéke a munkavállaló bruttó munkabérének 14,5%-a, amelyet maximum 100 000 forint után vehető igénybe. Tehát 150 000 forintos bruttó munkabérnél sem lesz több az igénybe vehető kedvezmény összege 14 500 forintnál, persze csak akkor, ha a munkavállalót teljes munkaidőben alkalmazzák. Részmunkaidős foglalkoztatásnál ugyanis a kedvezményt arányosítani kell. A kedvezményt munkaviszonyonként lehet igénybe venni.

Feltétel a mezőgazdasági foglalkoztatás

A kedvezmény igénybevételének feltétele továbbra is a mezőgazdasági munkakörben történő foglalkoztatás. A kedvezményt nem lehet igénybe venni, ha a munkavállalót a hónap egy részében nem vagy nem kizárólag mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatják.

Milyen FEOR számokról van szó?

A mezőgazdasági munkakör meghatározásában a FEOR számok segítenek. Így a törvény szerint mezőgazdasági munkakörnek minősül a Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszeréről szóló, 2012. január 1-jén hatályos KSH közlemény szerint:

- 6. főcsoport 61. csoportjába tartozó foglalkozás (ilyen különösen a szántóföldinövény-termesztő, a bionövény-termesztő, a zöldségtermesztő, a szőlő-, gyümölcstermesztő, a dísznövény virág- és faiskolai kertész, csemetenevelő, a gyógynövénytermesztő, a szarvasmarha-, ló-, sertés-, juhtartó és –tenyésztő, a baromfitartó és –tenyésztő, a méhész, a kisállattartó és –tenyésztő),

- a 7. főcsoport 7333 számú foglalkozásából a mezőgazdasági gép (motor) karbantartója, javítója, és

- a 8. főcsoport 8421 számú foglalkozás szerinti mezőgazdasági, erdőgazdasági, növényvédő gép kezelője.

A FEOR számot már a bejelentő lapon meg kell adni, így abból könnyen ellenőrizni tudják a későbbiekben a jogosultságot. A munkakört FEOR számmal együtt szintén bele kell foglalni a munkaszerződésbe, a munkavállaló részére adott tájékoztatásban, és a dolgozó munkaköri leírásába is.

Mikor nem jogosult a munkáltató?

Mivel a kedvezmény további feltétele meghatározott életkorban lévő alkalmazott foglalkoztatása, így nem árt tisztában lenni azzal, hogy arra a hónapra vonatkozóan, amelyben a munkavállaló a 25. vagy 55. életévét betölti, a munkáltató nem jogosult a kedvezmény igénybevételére. Azonban ilyen esetben sem marad a foglalkoztató adókedvezmény nélkül, hiszen ekkor még a 25 év alatti vagy az 55 év feletti foglalkoztatottak utáni kedvezmény igénybe vehető, ha annak feltételei adottak. A kizárás indoka is az volt, hogy az adókedvezmények ne halmozódhassanak.

Aki eddig nem élt a kedvezménnyel, annak sem kell megijednie, hiszen a jövőben tudja azt alkalmazni. A korábbi hónapokban elmulasztott kedvezményt a bevallások önellenőrzéssel történő helyesbítésével érvényesítheti.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu