2017. március 27. hétfő Hajnalka

Hírek - Agrárpénzügyek

50 milliárd forint az agrár- és vidéki vállalkozásoknak (x)

Tovább bővül a kkv-k hitelfelvételi lehetősége az Európai Beruházási Alap (EIF) és az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) között létrejött együttműködési megállapodásnak köszönhetően. A megegyezés az Európai Stratégiai Beruházási Alap (EFSI) által támogatott, az Európai Beruházási Terv központját adó COSME uniós garanciaprogram keretében valósul meg.
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A tavaly útjára indított, európai beruházásösztönző csomag sikeresnek bizonyult, ám a kis- és középvállalkozásoknak eddig juttatott pénzek többségét, összesen 54 százalékát az Unión belül a német, francia és olasz cégek kapták – az Európai Beruházási Bank jelentése szerint. Az Európai Beruházási Terv részét képező COSME LGF (Loan Guarantee Fund/Hitelgarancia Alap) program keretében 50 milliárd forinthoz az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány készfizető kezességének köszönhetően juthatnak hozzá a magyar kkv-k.

„A nemrégiben kötött együttműködés hozzájárul ahhoz, hogy az AVHGA minél több mikro-, kis- és középvállalkozás számára biztosítsa a hitelhez jutást, ezzel megkönnyítve a hozzáférést a finanszírozási lehetőségekhez olyan gazdálkodók számára is, akik méretüknél, hitelmúltjuknál vagy egyedi kockázatuknál fogva eddig nem voltak hitelképesek a hagyományos finanszírozási rendszerben.” – nyilatkozta dr. Herczegh András, az alapítvány ügyvezető igazgatója. – „Az AVHGA egyedülálló módon kombinálja az uniós forrást a hitelkezességgel: COSME program 50% mértékű uniós viszontgaranciát biztosít, amit az alapítvány saját forrásával egészít ki, így akár 80% mértékű kezességvállalást is lehetővé tesz a kkv-k számára.”

Fontos, hogy szemben más finanszírozási programokkal, illetve az előző uniós tervezési ciklus pénzügyi konstrukcióival, amelyek kizárták az elsődleges mezőgazdasági tevékenységet, a COSME viszontgaranciás alapítványi kezességet az agrárvállalkozások is igénybe vehetik forgóeszköz-, folyószámla- és beruházási hitelhez, valamint bankgaranciához is.

Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára októberben, egy háttérbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy az alapítvány erős, más uniós tagállamok pénzintézeteivel folytatott versenyben nyerte el ezt a gazdasági lehetőséget, amellyel jelentős terhet vesz le az állami költségvetésről. Az EIF és az AVHGA megállapodása a gazdálkodók finanszírozását tovább bővíti, mégpedig úgy, hogy az EIF által biztosított viszontgarancia kiváltja a hazai költségvetési viszontgaranciát. Ez a magyar költségvetés számára 900 millió Ft megtakarítást eredményez 3 év alatt, és további előny, hogy emiatt a konstrukció keretében kötött ügyletek nem minősülnek állami támogatásnak.

Így a program nem korlátozza, hogy a jövőben a vállalkozás további kedvezményes hitelprogramban vegyen részt, olcsó forráshoz jusson, kedvezőbb hitelkondíciókat érjen el, vagy vissza nem térítendő támogatásra pályázzon. Ez az agráriumban különösen jelentős kérdés, mivel a támogatási szabályok a gyakorlatban szigorú korlátokat állítanak, például az agrárvállalkozás 15 000 euro összegű de minimis támogatási kerete hamar kimerül, a vállalkozás vissza nem térítendő támogatás formájában megkapja a maximálisan megengedhető támogatásintenzitást, így a kapcsolódó hitelhez vagy kezességhez nem nyújtható további támogatás.

„Mindezeket figyelembe véve jelenleg 6 hazai hitelintézettel dolgozunk együtt a vállalkozók igényeit kielégítő olyan termékek kialakításán, amelyek mögött az EIF viszontgaranciája áll.” – mondta az alapítvány ügyvezető igazgatója.

www.avhga.hu

(x)


 

Címlapon, most

Kalózszoftverekkel hekkelik meg saját traktoraikat a gazdák

Szórták a csúcsokat: új permetezési világrekordok születtek (videó)

110 hektáros óránkénti átlagteljesítményt produkált az Agrifac permetezőgépe.

Brazil húsbotrány: fokozott ellenőrzést rendelt el a főállatorvos

Magyarországra közvetlenül kevés brazil hústermék érkezik.

Hatalmas vihart kavar a brazil húsbotrány - Brüsszel is lépett

Korrupciós ügyek és kritikán aluli húsminőség a világ legnagyobb exportőrénél.

Nyúzzák a Renner traktort, de állja a sarat

Gyakorlati próbákat tartanak az új magyar géppel, készül a fülkés változat is.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ