A bevándorlók nem kaphatnak egyetlen eurót sem

agrarszektor.hu
Nem csoportosíthatják át bevándorlásügyi és egyéb célokra a Közös Agrárpolitika (KAP) forrásait - ezt nyomatékosította a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Európai Farmerek Szövetségének (COPA) legutóbbi elnökségi ülésén. A többéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálata nem járhat a mezőgazdasági támogatások átcsoportosításával.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A COPA legutóbbi elnökségi ülésén foglalkozott a többéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálatára vonatkozó javaslatcsomaggal. A kamara közleménye szerint Kis Miklós Zsolt, a NAK alelnöke ezzel kapcsolatban úgy foglalt állást, hogy a felülvizsgálat semmiképpen sem érintheti a KAP költségvetését. A szervezet nem támogatja, hogy a mezőgazdaság részére elkülönített forrásokat bevándorlásügyi, szociális vagy bármilyen egyéb válságkezelési célú intézkedésekre csoportosítsák át - hangsúlyozta a NAK közleménye szerint Kis Miklós Zsolt, aki a COPA alelnöke is.

A farmerszövetség foglalkozott a KAP egyszerűsítésével is, különös tekintettel a zöldítés követelményeire. A NAK jelezte, hogy az ökológiai célterületként elszámolt termőterületekre kivetni szándékozott általános növényvédőszer-használati tilalom bevezetéséről már a KAP-reform rendeletek tárgyalásakor is vita folyt a tanácsban. Erről akkor sem alakult ki politikai konszenzus, következésképp ez nem bírálható felül egy felhatalmazáson alapuló jogi aktussal.

A kamara szintén jelezte, hogy a magyar éghajlati viszonyok és gazdálkodási hagyományok között kivitelezhetetlen a naptári évre szabott kilenchónapos parlagoltatási időszak - áll a közleményben. Kis Miklós Zsolt emellett kezdeményezte, hogy az Európai Bizottság mihamarabb mutassa be az ökológiai célterületként elszámolható rövid vágásfordulójú energiaültetvényekre vonatkozó úgynevezett negatív listát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03