Agrárkutató-hálózat jön létre

agrarszektor.hu
Összeszervezik a hazai agrárkutatást.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Integrált agrárkutató-hálózat kialakításáról döntött a kormány, az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlönyben jelent meg. A hálózatba többek között a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a kalocsai Fűszerpaprika Kutató Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft., és a kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. tartoznak majd.

A határozat értelmében szeptember elsejéig az állami agrár-élelmiszeripari kutatóintézetek a miniszter által kijelölt vidékfejlesztési minisztériumi költségvetési szervhez mint tulajdonosi joggyakorlóhoz kerülnek. Az összevonással létrejövő agrárkutató hálózatot a vidékfejlesztési miniszter irányítja.

A miniszter az agrárkutatást érintően szakmai egyeztetést folytat szeptember elsejéig a VM és a felsőoktatás közötti munkamegosztásról, tekintettel az ágazati szempontból kiemelt jelentőségű szőlészeti és borászati kutatóintézeteknek az agrárkutató-hálózatba integrálására - olvasható a Magyar Közlönyben.

A kormány a vidékfejlesztési minisztert és a nemzetgazdasági minisztert jelölte ki, hogy az összevonással az alkalmazott kutatások, innováció és technológiafejlesztés széles alapú integrált ágazati bázisát hozzák létre, biztosítsák a szervezeti átalakításhoz és a feladatalapú működtetéshez szükséges létszámkeretet és forrásokat, illetve kidolgozzák az intézmény működésére vonatkozó szabályozást. A határozat szerint az integráció határideje 2014. január elseje.

A rendelet felsorolása szerint az összevonással érintett, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonosi joggyakorlása alatt álló társaságok közé tartozik a Fertődi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Ceglédi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., az Újfehértói Gyümölcstermesztési Kutató és Szaktanácsadó Nonprofit Közhasznú Kft., az érdi Állami Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Közhasznú Nonprofit Kft., a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a kalocsai Fűszerpaprika Kutató Fejlesztő Nonprofit Közhasznú Kft., a kecskeméti Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt., a mosonmagyaróvári Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft., valamint az Országos Húsipari Kutatóintézet Közhasznú Nonprofit Kft.

A felsorolt agrár-élelmiszeripari kutatóintézetek számára 2013. évi feladataik ellátásához 300 millió forint átcsoportosítását rendelték el.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03