Beindulnak a telepkorszerűsítések, megugrott a hiteligény

agrarszektor.hu
Az agrárfinanszírozás csúcsévének ígérkezik a 2018-as esztendő. Ugyanis a 2015-ben elfogadott Vidékfejlesztési Program keretében elnyert uniós pénzekhez az idei évben juthatnak hozzá a mezőgazdasági vállalkozások. A pályázaton elnyert összegeket hitellel egészítik ki a gazdaságok.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Takarék Csoport várakozásánál is nagyobb az érdeklődés a hazai agrárvállalkozások körében az uniós beruházási források előfinanszírozására. Mindössze két hónap alatt, március közepéig már összesen

10 milliárd forint hiteligényt nyújtott be több mint száz mezőgazdasági vállalkozás, és további 10 milliárdot meghaladó összegre szóló finanszírozási tárgyalás van folyamatban.

 

Az agrárfinanszírozás csúcsévének ígérkezik a 2018-as esztendő. Ugyanis a 2015-ben elfogadott Vidékfejlesztési Program keretében elnyert uniós pénzekhez az idei évben juthatnak hozzá a mezőgazdasági vállalkozások. Ám ahhoz, hogy a támogatásokat lehívják, szükség lehet annak előfinanszírozására, valamint az előleg-lehívási garanciára, továbbá beruházási hitelre, illetve forgóeszköz-kölcsönre. Ebben nyújt segítséget a Takarék Csoport uniós agrártámogatást előfinanszírozó konstrukciója. A termék iránt akkora a kereslet, hogy a január közepétől kérelmezhető hitelből március közepéig már 10 milliárd forint igény érkezett a takarékszövetkezetekhez és ugyanennyi van tárgyalás alatt.

Az igénylők mintegy 40 százaléka állattartó telepek korszerűsítéséhez kért hitelt,

e célra a Takarék Csoport közel 5 milliárd forint ajánlatot adott ki, míg a mezőgazdasági termékek értéknöveléséhez csaknem 1 milliárdnyit. Az igénylők 90 százaléka egyéni gazdálkodó - egyéni vállalkozó vagy őstermelő -, a többi gazdasági társaság. A hitelkérelmek fele a Dél-Alföldön és az Északnyugat-Dunántúlon működő takarékszövetkezetekhez futott be. Az egy vállalkozás által igényelt hitelösszegek között nagy a szórás. Volt, aki néhány millió forintot kért kertészeti gépek beszerzésére, míg akadt olyan vállalkozás, amely több százmillió forintból modernizálná állattartó telepét. Az egyéni gazdálkodók átlagos finanszírozási szükséglete körülbelül 80 millió, a gazdasági társaságoké pedig 310 millió forint.

A Magyarországon eddig folyósított minden ötödik agrárhitelt a Takarék Csoport nyújtotta. Fő finanszírozási termékei a már 54,5 milliárd forint értékben odaítélt Agrár Széchenyi kártya és Gazdakártya - ezek adják a Takarék Csoport agrárhitel-portfoliójának 45 százalékát. A kistermelői körben a Takarék Csoport közel 30 százalékos részesedésével most is piacvezető. A Takarék Csoport az uniós támogatás előfinanszírozása mellett földhitellel, telephely-fejlesztő kölcsönnel és géplízinggel kíván hozzájárulni a hazai agrárberuházások bővüléséhez.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03