Brit választási sokk: mindent elhomályosított a font zuhanás

agrarszektor.hu
A csütörtök esti exit-polloktól a ma reggeli mélypontig 2,5%-os zuhanást szenvedett el a font a vezető devizákkal szemben, majd délelőtt óta kezd talpra állni. Ebben szerepe lehet annak, hogy talán fel tud állni a Konzervatívok vezetésével egy kormány, illetve a piaci értelmezések szerint a választók jelentős része a Theresa May által akár bevállalhatónak tartott hard-Brexit ellen voksolt. A többi nagy devizapárra nem volt markáns hatása a brit választásoknak, a forint sem mutatott érdemi mozgást, kivéve a fonttal szemben - olvasható a Portfolio elemzésében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Reggel volt a font mélypontja 2,5% körüli zuhanás után az euróval és a dollárral szemben, azóta szépen kezd visszajönni a brit fizetőeszköz. A dollárral szemben az 1,2635 körüli mélypontról 1,2770-ig szépített a font (a tegnap esti exit-pollok előtt még 1,2950 körül járt), míg az euróval szemben 0,8855-ről 0,8760-ig erősödött vissza (az exit-pollok előtt még 0,8650-ről indult az árfolyam).

Az euró dollárral szembeni elmúlt hetekbeli menetelése megtört jórészt a tegnapi EKB-üzenetek nyomán, ma hajnal óta viszont nem látszik markáns reakció a brit fejleményekre. A jegyzések szépen 1,12 alá süllyedtek vissza.

A forint euróval szemben kicsit erősödni tudott: a kora reggeli 308 közeli szintekről délutánra 307,6-ig jutott. A dollárral szemben 275 körül hullámzik az árfolyam.

A font ellenében jókora erősödést produkált a forint: 4,5 egységgel süllyedt tegnap estéhez képest 351 körülig (reggel átmenetileg 347 körül is járt az árfolyam a bankközi piacon).

A forint versenytársai közül a lengyel zloty 0,1 százalékos gyengüléssel kezdett az euróval szemben, míg a cseh korona mérsékelten erősödött. A többi feltörekvő deviza közül az orosz rubel és a török líra piacán sincs egyelőre érdemi mozgás. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?