Egyre intenzívebbé válnak a magyar-orosz kapcsolatok

agrarszektor.hu
Fazekas Sándor szerint minden idők legkomolyabb agrárstratégiai együttműködése alakul napjainkban Magyarország és Oroszország között. A vidékfejlesztési miniszter Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel tárgyalt Moszkvában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A megbeszélésen a magyar tenyészállatok exportjával, minőségi növénytermesztéssel és a falusi turizmus fejlesztésével összefüggő konkrét fejlesztési elképzeléseket vitattak meg. Fazekas Sándor elmondása szerint a magyar-orosz mezőgazdasági együttműködést agrárképzési csereprogrammal szeretnék bővíteni, melynek keretében hazai állatorvosi és agráregyetemek fogadnának orosz diákokat, miközben magyar diákok érkezhetnének Oroszországba, ez akár már az idei évben realizálódhat.

Az együttműködés új lehetőségeként a miniszter a magyar víziszárnyas-tenyésztési, takarmányozási technológiák bevezetését is felvetette, továbbá felhívta orosz kollegája figyelmét a falusi turizmus mellett a minőségi vidéki turizmus kínálta lehetőségekre is. Elmondása szerint a vadászat, horgászat, kastély- és termálturizmus, valamint a magas színvonalú gasztronómiai kínálattal minőségi vendéglátást lehet nyújtani a tehetősebb réteg számára.

"Most az a feladatunk, hogy a magas szintű orosz-magyar tárgyalások: Vlagyimir Putyin orosz államfő és Orbán Viktor miniszterelnök január 31-i megbeszélései után átültessük a gyakorlatba ezeket az együttműködéseket, hogy minél nagyobb legyen a forgalom, hogy minél több szerződéses kapcsolat legyen, minél több pénz mozogjon, és minél több magyar terméket és technológiát tudjunk itt értékesíteni" - mondta Fazekas Sándor. 

Ismertetése szerint várhatóan a tavasszal a gazdasági vegyes bizottság újabb ülésére kerül sor, és az idei szeptemberi OMÉK, amelyen Oroszország díszvendég lesz, nagy előrelépést hozhat a kapcsolatokban. A rendezvény lehetőséget ad arra, hogy az orosz partnerek is jobban megismerjék a magyar élelmiszerválasztékot, és az orosz élelmiszeripari termékek: halak, italok, erdei gombák újra eljussanak Magyarországra, illetve rajtunk keresztül más piacokra.

Kardeván Endre államtitkár, országos főállatorvos és partnere, Szergej Dankvert külön is egyeztetett, és Nyikolaj Fjodorov miniszterrel folytatott tárgyalásain is szó volt az állat- és növény-egészségügyi együttműködésről, amely kiemelkedő a két ország között - közölte Fazekas Sándor. Hozzátette: az a cél, hogy növeljük azon magyar cégeknek a számát, amelyek Oroszországba szállíthatnak. Két és fél év alatt a korábbi 30-35 helyett ma jóval 100 fölött van az orosz hatóságok által akkreditált cégek száma.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?