2017. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Hírek - Agrárpénzügyek

Egyre kevesebb az akadály a kínai-svájci megafúzió előtt

Kína jóváhagyta a készülő ChemChina–Syngenta egyesülést, majd nem sokkal utána India is áldását adta a „frigyre”, így újabb akadályok hárultak el a kínai-svájci vegyipari megafúzió elől. A Syngenta részvényeseinek négyötöde szintén elfogadta a vételi ajánlatot. Az üzlet – bizonyos feltételekkel – korábban az Európai Unió és az Egyesült Államok illetékes hatóságaitól is engedélyt kapott.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

 

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A kínai és indiai hatóságok mindenféle jogi követelmény, cégleválasztás nélkül engedélyezik a ChemChina–Syngenta fúziót. Emellett a svájci vállalat részvényeseinek 82 százaléka fogadta el a kínai fél 465 dolláros árfolyamon tett ajánlatát május elején, ami jóval több a ChemChina által előzetesen megszabott 67 százalékos alsó küszöbnél. Új igazgatósági tagokat is választanak június 26-án, négy független igazgatót, illetve négy olyan személyt, akiket a kínai óriáscég delegál.

A ChemChina kínai állami vegyipari vállalat 2016 februárjában jelentette be, hogy felvásárolja az elsősorban növényvédő szereket és vetőmagvakat előállító Syngenta vegyipari és biotechnológiai céget. Az üzlet értéke eléri a 43 milliárd dollárt. Az Európai Bizottság azzal a feltétellel bólintott rá korábban a gigaüzletre, hogy a fúzió ne törje le az innovációs és árversenyt. Az összeolvadást az USA és Ausztrália illetékes hatóságai már tavaly jóváhagyták.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu