Elfogadhatatlan az agrártörvény: háborognak a termelők!

agrarszektor.hu
Elfogadhatatlannak tartja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének elnöksége azt, hogy az agrárkamarai törvénytervezet szerint a kormány a kötelező kamarai tagság visszaállítását tervezi.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A MOSZ állásfoglalása szerint korábban éppen a Fidesz-kormány szüntette meg a kötelező kamarai tagságot. Sérelmezik azt is, hogy az agrárkamara választási szabályának tervezetében kizárólag az egy tag, egy szavazat elvét érvényesítik, miközben például a kereskedelmi és iparkamara választási szabályai figyelemmel vannak a gazdálkodó szervezet méretnagyságára is.

Azt is kifogásolták, hogy a kamarák fenntartását - miközben minden tagot azonos jogok illetnének meg - egy szűk kör kötelezettségévé tenné az új törvény. A tevékenység jellegétől és jövedelmezőségétől függetlenül a tagdíjat árbevétel alapon, kizárólag a 100 millió forint árbevételt meghaladó gazdálkodókra terhelnék. A tagdíj mértéke irreális, akár az árbevétel 2 ezrelékét is elérheti. Elfogadhatatlan, hogy míg az iparkamarák tagjai a befizetett tagdíjat az adójukból levonhatják, addig az agrárkamara tagjait ez a jog nem illeti meg - áll a közleményben.

A MOSZ elnöksége elfogadhatóbbnak tartana egy minden tagra kiterjedő, egységes és egyben méltányos tagdíjfizetési kötelezettséget, mely szerint a tagok - a vállalkozás méretétől és árbevételétől függetlenül - egy meghatározott fix összegű tagdíjat fizetnek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?