Elkezdett gyengülni a forint

agrarszektor.hu
Látványosan gyengült a tegnap elért kétéves csúcsáról az euró a dollárral szemben, azaz kezd visszatérni a zöldhasú ereje. Közben a forint reggel még 305-nél járt az euróval szemben, azonban a déli órákhoz közeledve visszagyengült 306-ig, amiben a kvótaperben érkezett luxemburgi fejleménynek is lehet szerepe, hiszen az élezheti a feszültséget Magyarország és az EU között. A lengyel zlotyval is óvatosak a befektetők a mai brüsszeli határozat előtt - írja a Portfolio.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A délelőtti gyengülés után a délutáni órákban újra erősödik a forint, az euróval szembeni jegyzések 306,3-ról 305,7-ig ereszkedtek. A gyengülésben szerepe lehetett annak, hogy a ma közzétett főtanácsnoki indítvány szerint el kell utasítania az Európai Bíróságnak a kötelező menekültelosztás (kvótadöntés) miatti pert, ez pedig fokozhatja a szembenállást Magyarország és az EU között. Korábban ugyanis Orbán Viktor kormányfő azt is kilátásba helyezte, hogy a per elbukása esetén, azaz bírósági döntés nyomán sem fogja végrehajtani Magyarország az 1294 menekült kötelező befogadását, ami példátlan lenne az EU történetében.

 

Nagy nap ez a dollárnak, már kezd visszatérni az ereje


A Fed döntésére vár a piac

A dollár kurzusa 262,3-ig süllyedt, mert közben maga a dollár is gyengülni kezdett újra az euróval szemben 1,1620-ról 1,1650-ig.

Tegnap este az amerikai Szenátusban sikerült elérni egy szavazással, hogy végre hivatalosan is kinyissák az Obamacare néven elhíresült egészségügyi törvény újratárgyalását, de az első törvénymódosítási verziót rögtön le is szavazta a Szenátus 57-43 arányban. A következő napokban még sok ilyen verziót visznek a szenátorok elé és akkor lehet sikerről beszélni, ha valamelyikre legalább 60 szenátor rábólint. Mindenesetre az, hogy meg tudták nyitni a vitát, fontos lépés Donald Trump egyik fő kampányígéretének megvalósítása felé. Trump ugyanis lecserélné az Obamacare-t, igaz egyelőre még komoly akadályok állnak ez előtt.

A piac azonban bizakodhat, hogy mégiscsak van haladás Trump gazdaságpolitikai ígéretei felé. Így a radikálisnak beharangozott adóreform is összejöhet, márpedig az a gazdaságélénkítés miatt a Fed kamatemelési esélyeket is növeli. Ez az összefüggés adhatott némi segítséget tegnap délután óta a dollárnak, így az euróval szemben 1,1715-ös ellenállás tesztelése után látványos fordulat következett be mind a 4 órás grafikonon, mind a napos grafikonon. A Fed ma este 8-kor hozza nyilvánosságra a kamatdöntését, amelyben az lehet az egyik legfontosabb, hogy milyen jelzést tesz a jegybank a 4500 milliárd dollárra duzzasztott mérlegfőösszege leépítésére (mikor kezdi meg, milyen ütemben). A piacok arra számítanak, hogy a Fed azt jelzi majd, hogy várhatóan a szeptemberi ülés döntésével kezdi majd el ténylegesen leépíteni a felvásárolt eszközök állományát.

Nagy nap ez a dollárnak, már kezd visszatérni az ereje

 

Éles csaták Lengyelországban

Eközben a lengyel zloty sem tud erősödni, mert óvatosak a befektetők a mára ígért újabb európai bizottsági határozat miatt. Nincs jó hatással a zlotyra az sem, hogy az igazságügyi reform láttán jelentős belpolitikai feszültség alakult ki, a lengyel sajtó szerint ugyanis a kormányfő és az államfő között éles csaták zajlanak.


 

Címlapkép forrása: AFP fotó Nicholas Kamm

 

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?