Extraprofitot hoz a Brexit? - Árgus szemekkel figyelnek a fontra

agrarszektor.hu
A betakarítás végeztével a brit gazdák már nem az időjárással, hanem egészen mással foglalkoznak: az angol font árfolyamával. A Brexit-szavazás óta gyengülő font miatt ugyanis jelentősen nőhet az uniós agrártámogatás értéke.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"A font és az euró árfolyama most kritikus kérdés számunkra. Ugyanis kizárólag ettől függ, a brit mezőgazdaság idei nyereségessége" - idézi a BBC Anand Dossa, közgazdászt a National Farmers Union, vagyis a farmerszövetség szakértőjét.

A két valutanem átlagos árfolyama szeptemberben fogja meghatározni, hogy mennyi pénzt kapnak a brit gazdák az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (CAP) támogatásaként - tavaly ez biztosította ugyanis az Egyesült Királyság mezőgazdasági bevételének több mint felét.

A CAP-kifizetések összegét euróban számolják. A Brexit-szavazás óta a font 30 éves mélypontra esett a dollárral szemben, és jelentősen gyengült az euróhoz képest is. Ez azt jelenti, hogy akár 15 százalékkal is növekedhet az uniós támogatás értéke, ha átváltják fontra, és ez a növekmény a BBC cikke szerint elérheti az 500 millió fontot is. Ugyanakkor a gyengébb font az üzemanyag, műtrágya és az állata takarmány drágulásához vezet, de London igyekszik megnyugtatni a gazdákat, hogy a majdan megkezdődő kilépési tárgyalások alatt sem veszítik el az uniós agrártámogatást, legalábbis 2020-ig.

Másrészt a külföldről származó élelmiszerek ára már emelkedett a helyben termeltekhez képest, és az Egyesült Királyság gazdálkodói ki is használják ezt a versenyelőnyt a tengerentúli (amerikai) értékesítés során. Azonban nemcsak a támogatások, hanem az EU-országokkal való kereskedelem is kritikus kérdés a farmerek számára.
Az Egyesült Királyság az elmúlt évben 18 milliárd font értékben exportált élelmiszert és italokat, ugyanakkor a behozatala 38,5 milliárd fontra rúgott. A legnagyobb kereskedelmi partnerei pedig Írország, Franciaország, Hollandia valamint az USA volt.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13