Ezen súlyos százmilliárdok múlhatnak - Egyre többen idegesek

agrarszektor.hu
Bő egy hónap múlva, várhatóan április elsején megkezdődik az idei agrártámogatási kérelmek benyújtási időszaka, de a Földművelésügyi Minisztérium (FM) még nem tette közzé a gazdálkodói igénylések szempontjából fontos új rendeletek többségét. Az agrárszektor.hu-hoz eljutott ágazati vélemények szerint a megjelentetés késlekedése több tízezer termelő kérelem-benyújtási felkészülését nehezítheti, de a tárca úgy véli, hogy a gazdálkodók a részletekről tavaly óta számos rendezvényen és fórumon tájékozódhattak. A minisztérium azt ígéri, a következő hetekben közzéteszi a rendeleteket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Már alig van hátra egy hónap addig, amikor várhatóan megnyílik az úgynevezett egységes elektronikus agrártámogatási kérelmek idei benyújtási időszaka. Az FM az agrárszektor.hu-nak most újra megerősítette, hogy a gazdálkodók - hasonlóan a korábbi évekhez - április elsejétől adhatják be kérelmeiket a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). A kérelmeket szankciómentesen az idén is május 15-ig lehet majd benyújtani.

Ugyanakkor nagyrészt továbbra sem jelentek meg azok az új rendeletek, amelyek a támogatás-igénylések alapjául szolgálnának. Most ezeknek azért van különös jelentőségük, mert az idéntől kell először alkalmazni a 2015-2020. közötti új uniós Közös Agrárpolitika (KAP) szabályait, amelyek sok esetben jelentősen eltérnek az eddigiektől. A megváltozott feltételekről pedig nemzeti hatáskörben rendeleteket kell hozni, amelyek a támogatási kérelmek benyújtását is meghatározzák.

A közvetlen kifizetésekhez kapcsolódó hét tervezett FM-rendelet
1. Aktív gazda rendelet
2. Egységes kérelem rendelet
3. A termeléshez kötött támogatási jogcímek feltételeiről szóló rendelet
4. SAPS és ÁNT igénybevételi feltételekről szóló rendelet
5. Zöldítési rendelet
6. Fiatal gazda rendelet
7. Kisgazdaságok egyszerűsített támogatásáról szóló rendelet

Az agrártárcának azokat a jogszabályokat kell megjelentetnie, amelyek az úgynevezett közvetlen kifizetésekhez kapcsolódnak. A minisztérium közlése szerint hét ilyen rendeletet kell közzétenni, mégpedig az egységes kérelmekről, az aktív gazdákról, a termeléshez kötött támogatási jogcímekről, a zöldítésről, a fiatal gazdákról, a kisgazdaságok egyszerűsített támogatásáról, illetve az egységes területalapú támogatásokról (SAPS) és átmeneti nemzeti támogatásokról (ÁNT).

A minisztérium már január közepén azt közölte, hogy a hét jogszabályt elkészítette, és azokat január végétől folyamatosan közzé is teszi. Máig viszont csak a SAPS-ról és az ÁNT-ről szóló jogszabály jelent meg, a másik hat nem. A tárca most az agrárszektor.hu kérdésére úgy foglalt állást, hogy a támogatási rendeletek "az aláírásra vonatkozó hivatali eljárásrend" alatt állnak, és várhatóan a következő hetekben jelennek meg.

Az ágazati szakértők viszont már olyan késlekedésről beszélnek, amely sok gazdálkodót akadályozhat abban, hogy a támogatási kérelmek benyújtására április elsejéig megfelelően felkészülhessen. Az ügy nagyon sok termelőt érinthet, hiszen például tavaly csak területalapú támogatást több mint 170 ezren igényeltek, és ők nyilnvalóan az idén is be kívánnak nyújtani egységes kérelmeket.

A támogatások részleteiről tavaly óta tartunk tájékoztatókat rendezvényeken és gazdálkodói fórumokon, és ezek anyagai általában letölthetők a szervező szakmai szervezetek honlapjairól is - fogalmazott az agrárszektor.hu-nak a minisztérium. Emellett a legnagyobb változásokat és legfontosabb ismereteket tartalmazó gazdálkodói kézikönyv mind az FM, mind a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján szabadon hozzáférhető, de ezt postai úton, papír alapon is megkapják a termelők.

A tárca szerint a támogatások részletszabályait rögzítő miniszteri rendeletek szakmai egyeztetése széles körben zajlott, és ez is hozzájárulhat a zökkenőmentes igénylésekhez. Ezen kívül a NAK-nál dolgozó falugazdászok képzésére is nagy hangsúlyt fektetnek, így a gazdálkodók minden segítséget megkaphatnak ahhoz, hogy egységes kérelmeiket április elejétől benyújthassák. A NAK máris bejelentette, hogy a várható érdeklődési dömping miatt átmenetileg bővíti falugazdász-hálózatát.

Várható agrár-vidékfejlesztési jogcímek az idei egységes kérelmekben
Jogcímek, amelyeknél kifizetési kérelmek nyújthatók be:
1. mezőgazdasági területek erdősítéséhez nyújtandó támogatás
2. erdészeti potenciál helyreállítására nyújtandó támogatás
3. ültetvények korszerűsítéséhez, telepítéséhez nyújtandó támogatás
4. rövid vágásfordulójú fás szárú energiaültetvények telepítéséhez nyújtott támogatás
5. évelő, lágy szárú energiaültetvények telepítéséhez nyújtandó támogatás
6. agrár-erdészeti rendszerek mezőgazdasági földterületeken történő első létrehozásához nyújtandó támogatás
7. agrár-környezetgazdálkodási támogatás
8. erdő-környezetvédelmi intézkedésekhez nyújtandó támogatás
9. erdőszerkezet átalakításához nyújtandó támogatás
10. kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, korszerű ültetvények létesítéséhez nyújtandó támogatás
11. gyümölcs és kertészeti ültetvények korszerűsítéséhez, létesítéséhez 2011. évtől nyújtandó támogatás
12. nem termelő mezőgazdasági beruházásokhoz nyújtandó támogatás
13. erdei közjóléti létesítmények megvalósításához nyújtandó támogatás
14. erdőterületeket érintő tűzkárok megelőzéséhez nyújtandó támogatás

Jogcímek, amelyeknél támogatási kérelmek nyújthatók be:
1. kedvezőtlen adottságú területeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás
2. Natura 2000 gyepterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás
3. Natura 2000 erdőterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatás

Az idei egységes kérelmekben a közvetlen kifizetési jogcímek mellett agrár-vidékfejlesztési támogatásokat is lehet majd igényelni, utóbbiak felügyelete azonban most már nem az FM-hez, hanem a Miniszterelnökséghez tartozik. Olyan kifizetési és támogatási kérelmekről lehet majd benyújtani, amelyek még az előző uniós költségvetési ciklus hazai vidékfejlesztési programjához kapcsolódnak. A tavaly benyújtott, 2015-2020-ra vonatkozó új magyar vidékfejlesztési program uniós elfogadásáról viszont még folynak a tárgyalások Brüsszellel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?