Ezt mérlegelni kell: nem érdemes tovább várni a beruházásokkal

agrarszektor.hu
A növényi termékek magas készletszintje lefelé tolja az árakat, és a jelenleg kialakuló árszintek akár két évig is fennmaradhatnak. Ugyanakkor az állati termékek mostani áremelkedése az elmúlt évek visszaeséseit kompenzálja, ám ez nem tartható fenn sokáig, korrekcióra lesz tehát szükség. Egy biztos: a beruházásokkal már nem érdemes tovább várni.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tovább erősödik a mezőgazdasági termékek két fő trendje. A növényi termékek esetében folytatódik az ár stabilizálódása, mivel a készletszintek globálisan magasak, és várhatóan az idei termésmennyiség is nagy lesz - elemezte a piaci folyamatokat Tresó István, a K&H Agrárüzletág vezetője.

Várakozásaik szerint (hacsak nem történik valami rendkívüli piaci helyzet, katasztrófa) ezek az árszintek minimum két évig fennmaradhatnak. Az állati termékek jelenlegi árszintje ugyanakkor mára túllendült az egyensúlyi ponton, ezért a viszonylag magas ár nem tartható fent sokáig, korrekcióra lesz szükség.

Az árak stabilizálódása egyúttal azt jelenti, hogy nincs idő várni a fejlesztésekkel. A jövőben számolni kell azzal, hogy - főként a növénytermesztésnél - a viszonylag alacsony árak kiszoríthatják a piacról azokat a cégeket, amelyek nem tudnak lépést tartani a fejlődéssel. A banki elemző szerint rendkívül sürgető tehát belefogni a hatékonyságnövelő beruházásokba, amelyeknek három fő irányát a technológiafejlesztés, a humánerőforrás tudásszintjének növelése, és a mérethatékonyság jelenti.


Jelenleg azt látjuk, hogy a mezőgazdasági cégek számára rendkívül fontos forrást jelentő pályázati lehetőségek elhúzódása miatt beruházási kényszer jellemzi a szektort. Az biztos, hogy nem érdemes tovább várni, uniós források nélkül is belefognak a cégek a fejlesztésekbe.

A KSH adatai alapján márciusban 1,4 százalékkal növekedtek a mezőgazdasági termelői árak az előző év azonos időszakához képest. Ezt elsősorban az élő állatok és állati termékek árának 11,1 százalékos növekedése, valamint a növényi termékek árának 3,6 százalékos csökkenése okozta.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?