Forradalmi lehetőségek - Fókuszban a Horizont 2020

agrarszektor.hu
Az élelmiszertermelés és az innováció nagy lehetőséget teremthet Magyarországnak a jövőben - jelentette ki Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára az FM, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK), valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) közös konferenciáján. A 77. Országos Mezőgazdasági Kiállításon és Vásáron (OMÉK) megrendezett esemény középpontjában az unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját meghatározó, Horizont 2020 program állt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hazai kutatás-fejlesztési potenciált és a bio-alapú gazdaság modelljét mutatták be az FM, a NAIK és az AKI közös agrár-kutatási konferenciáján. A 77. OMÉK alkalmából rendezett esemény elsősorban a Horizont 2020 programmal és annak kihívásaival foglalkozott. A Horizont 2020 az Európai Unió 2014-2020 közötti fejlesztési és innovációs politikáját határozza meg, célja Európa versenyképességének növelése. A program összesen 79 milliárd eurós keretet irányoz elő a résztvevő tagállamoknak.

Hazánkban 2014 januárja óta nem volt példa arra, hogy a magyar agrár kutatóhelyek közös irányítás alatt tevékenykedjenek - mutatott rá Jenes Barnabás, a NAIK főigazgatója. Szerinte ezzel eddig nem tapasztalt mértékben segíthetjük egymást, ez pedig kiemelkedő lehetőséget teremt a magyar innovációknak. Mivel a Horizont 2020 programmal közvetlenül Brüsszelből nyerhetők el a pályázati források, a keretből minden tagállam annyit hasznosít, amennyit tud.

Az Európai Bizottság 2012-ben indította útjára a ,,Fejlesztés a fenntartható növekedésért: Bio-gazdaság Európának stratégiát". A cselekvési terv és a stratégia együttes célja egy innovatív és versenyképes társadalom kialakítása az élelmiszerbiztonság és a megújuló energiaforrások fenntartható használatával - emelte ki Lehoczky Éva, a Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutatóközpontjának igazgatója.

Kovács Barna, a Kutatási és Innovációs Főigazgatóság vezetője hozzátette: a program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek. Ezért a kutatástól kezdve a piaci hasznosításon át az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt. A Horizont 2020 pályázatok elbírálásánál a magas minőség, a jól menedzselt konzorcium, valamint az uniós szinten is mérhető hatás számít.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03