Harcba kezdtek a bankok a gazdákért

agrarszektor.hu
A december elején megrendezett Portfolio Agrárszektor 2014 konferencia csúcspontját jelentő ex-miniszterek vitája után ültek le egy asztalhoz az agrárium finanszírozásában résztvevő legfontosabb szereplők. A bankvezérek és a hitelintézetek várható jövőbeni hozzáállásról és terveiről szóló panelt azonban megelőzte egy szakmai előadás, melyet Leskó Tamás, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) Front Office Divízió igazgatója tartott arról, hogy a kis- és mikrovállalkozásoknak sokszor nagy gondot jelentő önerő és egyéb szükséges források előteremtéséhez milyen lehetőségek kínálkoznak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Leskó előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a finanszírozások jelentős része a támogatásokon kívülről kell, hogy érkezzen, hiszen nem szabad elfelejteni, hogy a fejlesztésekhez és a beruházásokhoz - az agráriumban is - szükség van önerőre, és egyéb forrásokra, amik megteremtik a pályázati pénzek felhasználásának lehetőségét. Ezen a ponton pedig sokak számára igazi mentőövet jelent az AVHGA Intézményi kezességvállalása.

Az alapítvány, Leskó elmondása szerint, egyfelől jó a bankoknak, hiszen 85%-ban az állam is garanciát vállal az ügyletekre, ami jelentős kockázatcsökkentő tényező és segíti a kiszámíthatóságot, illetve jó az ügyfeleknek, hiszen könnyebben, és akár jobb kondíciókkal juthatnak a beruházásokhoz és a fejlesztésekhez szükséges forrásokhoz. A vállalkozásoknak így javul a hitelfelvételi pozíciója, az állami garancia, a kockázatcsökkentés, a kiszámíthatóság, és a jobb kondíciók pedig minden oldal versenyképességét növelik.

Bár az agráriumot manapság kimondottan szeretik finanszírozni a hitelintézetek, köszönhetően a ma még biztosnak mondható uniós forrásoknak, az alapítvány azonban még ezen is tud javítani, hiszen a vállalkozásoknak az alapítvány segítségével akár hosszabb futamidőre, alacsonyabb kamattal, és jobb kondíciókkal adnak hitelt a finanszírozó szervezetek, állítja Leskó.

Az alapítvány jelenleg 85%-ban a mikrovállalkozásoknak nyújt finanszírozási segítséget, a maradék 15%-on pedig a kis- és közepes vállalkozások osztoznak. De nem csak a vállalkozások méreteiben fókuszál a kicsikre az alapítvány, hanem területi egységek szempontjából is. Vagyis a források jelentős része inkább a kisebb, vidéki településekre koncentrálódik, meséli Leskó az alapítvány területi diverzifikálódásáról.

Összefoglalva a lényeget Leskó kiemelte, hogy az alapítványuk segíti a könnyebb forráshoz jutást azok számára, akiknek ez nehezebb lenne; alacsony díjak jellemzik a tevékenységüket; állami garanciát nyújtanak és kockázatot vállalnak át.

Az agrárium legjelentősebb finanszírozói közül a beszélgetésben részt vett Krisán László a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója, Soltész Gergő az FHB Bank vezérigazgatója, Szabó Levente a Takarékbank vezérigazgatója, valamint Takács Zoltán a Budapest Bank vállalati értékesítési vezetője. Bár abban többnyire egyetértettek a hitelintézetek képviselői, hogy komoly pofonokat kellett elszenvedniük a közelmúltban, mely mind a felhasználható forrásokra, mind a hatékonyságra nézve jelentős terhet jelent.

Soltész Gergő elmondása szerint, "Nem csak az a probléma a bankokat érintő kormányzati "mélyütésekkel", hogy konkrét veszteséget okoznak, hanem az is, hogy rendkívüli módon leterheli az operációt, így a minőségi, professzionális és gyors ügyintézés is megsínyli ezeket a pofonokat. De természetesen ezeket kezeljük, hiszen most ez a feladat hárul ránk." A nem teljes mértékben stabil környezet komoly negatív hatással van mindenféle kiszámíthatóságra és együttműködésre, ami természetesen mind a banki, mind a vállalkozási oldalról igaz, teszi hozzá a szakember. A kockázatok azonban be kell építeni a termékekbe, amik meghatározzák a költségeket, kondíciókat. Vagyis együttműködés, bizalom és kiszámíthatóság kell a jó hitelezéshez és a fejlesztéshez.

A részünkről marad az aktivitás, de szeretnének nyitni a "kicsik" felől a nagyobb vállalkozások irányába - mondta Szabó Levente. "A kiszámíthatóság az egyik legfontosabb eleme a jól működő finanszírozási rendszernek. Az agrárium finanszírozásnak háttere mára kialakult hazánkban, így minden résztvevő számára tiszta lehet a piaci kép. Szabó kiemelte továbbá, hogy a helyben lét és a személyes kommunikáció alapvető fontosságú a mikrovállalkozások és az ősteremelői szektor kiszolgálására, de nem csak azért, mert fizikai a jelenlét, hanem azért is, mert a döntéseket megalapozó információk és tudás ott van helyben, és csak ott lehet hozzájutni, ami segíti az együttműködést.

Takács Zoltán, a Budapest Bank képviseletében azzal a megnyugtató hírrel kezdte felszólalását, hogy a bankot a jövőben is a stabilitás és a kiszámíthatóság fogja is jellemezni. "Komoly fejlődésen ment keresztül a mezőgazdaság itthon, mind technológia, mind innovációs szinten és a szakértői gárda tekintetében is, ami segíti a szektort ellenállóvá tenni bármilyen külső negatív hatással szemben. Ezt a tudást és tapasztalatot alapul véve és jól felhasználva tud majd a szektor minden szereplője külön-külön is tovább fejlődni." Takács hozzátette, hogy a jövő egyik legfontosabb kérdése az élelmiszeripar fejlesztése, amihez kulcsfontosságúak lesznek az elérhető források, ily módon a banki finanszírozás is.

Krisán László, a KAVOSZ részéről pedig úgy nyilatkozott, "Bár a remény hal meg utoljára, de túl nagyok voltak a pofonok ahhoz, hogy könnyen felálljon a szektor, így tovább fog tartani a kilábalás, és nehezebb lesz, úgyhogy az optimizmusra még kevés okunk van." A szakértő véleménye szerint, ha mindenkinek adnak pénzt, akkor kevés jut mindenkinek, ezért van szükség arra, hogy kiválasszunk igazán fontos, és komoly hozzáadott értéket termelő szektorokat, alpiacokat, melyekhez érdemes csoportosítani a meglévő forrásokat. Hogy lesz-e hitel a mostohagyermekként kezelt állattenyésztésnek, Krisán úgy reagált, "Meg kell oldani az önerő és az előfinanszírozás kérdését az állattenyésztőknek. Erre kell elkülöníteni speciális forrásokat, és eszközöket is."

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03