Hírhedt agrármágnások a világban

agrarszektor.hu
A mezőgazdaság jó üzlet, és úgy tűnik, hogy a népességrobbanással és a klímaváltozással egyre inkább az lesz. Dúsgazdag befektetők és tehetős államok vásárolnak termőföldeket, vagy ruháznak be a növénytermesztésbe és állattenyésztésbe. Az eszközeik nem mindig etikusak, de aligha nevezhetnénk őket vérbeli üzletembereknek, ha nem ragadnának meg minden kínálkozó lehetőséget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Földünk szárazföldjei közel 15 milliárd hektárt tesznek ki, ám ennek a Világbank adatai szerint alig 38 százalékát tudtuk bevonni a mezőgazdasági művelésbe. A talaj értékes természeti erőforrás, mivel azonban csak korlátozottan áll rendelkezésre, a jövőben alighanem komoly küzdelem zajlik majd a birtoklásáért. Az Afrikai Fejlesztési Bank (AfDB) elnöke, Akinwumi Adesina szerint

a jövő milliomosait és milliárdosait az agrárium fogja kitermelni - és ez nem csak a fekete kontinensre igaz.

Talán az sem véletlen, hogy Magyarország legelső dollármilliárdosa egy olyan nagyvállalkozó lett, akinek portfóliójában egyre nagyobb szeletet képviselnek a mezőgazdasági cégek.

Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács

Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács - tartja a mondás, és ez bizony a világ agrármágnásainak tevékenységére is igaz. Birodalmuk kiépítése közben gyakran keverednek összetűzésbe a törvénnyel - vagy "csupán" az erkölccsel és a józan ésszel -, a magánérdek sok esetben helyeződik a közérdek fölé. A CNN hírcsatorna alapítójaként ismert Ted Turner médiamogulról kevesen tudják, hogy 2,2 milliárd dolláros vagyonának jelentős részét a földbirtokai teszik ki. Hét amerikai államban bő 800 ezer hektárnyi területtel rendelkezik, és a világ legnagyobb magánkézben lévő, 55 ezer egyedet számláló bölénycsordáját is a magáénak mondhatja. Az 1938-as születésű üzletember ideje jó részét a 14 rancha és 28 háza (valamint négy barátnője) közti ingázással tölti, de igyekszik módot találni a jótékonykodásra is, az ENSZ-et például az elmúlt évtizedekben 1 milliárd dollárnyi adománnyal támogatta.

Turner "favágása" közben a "forgácsot" a szeretett bölényei jelentik. Az állatvédők és a zöldek többször is nemtetszésüknek adtak hangot, amiért a médiamogul privatizálta a vadvilágot. Az állatok nagy hányada ráadásul alapanyagul szolgál az ország 45 pontján működő Ted's Montana Grill éttermek számára, ahol egyebek mellett bölényhúst is felszolgálnak a vendégeknek. Turnert azzal is megvádolták, hogy nemcsak legelteti a jószágait, de az utolsó hónapokban már gabonával és táppal is eteti őket, hogy gyorsabban hízzanak. Néhány éve a baktériumok által okozott, Brucellosis nevű betegség is felbukkant az állományában, amely képes lehet az embereket is megfertőzni.

A sportmágnásként ismert, szintén amerikai Stan Kroenke "hobbiból" maga is szívesen vásárolgat földeket, és immár 350 ezer hektárral rendelkezik, ami New York területének mintegy a négyszeresét jelenti.

A kanadai New Brunswick tartományból származó Irving família 1882 óta gyűjtögeti szorgosan a vagyonát, a papíripartól a szállítmányozáson át az olajkitermelésig több ágazatban is aktívan tevékenykedve. 4 milliárd dollárjuk egy részét földvásárlásra fordították, így már közel félmillió hektáros Nuggets profi kosárlabdacsapat, az amerikai futballban érdekelt Los Angeles Rams, valamint az angol első osztályú labdarúgó-bajnokságban vitézkedő Arsenal FC tulajdonosa idén jutott hozzá a 210 ezer hektár kiterjedésű, történelmi Waggoner Ranch-hoz. A texasi birtokot még 1852-ben alapította a marhatenyésztő, illetve banki és szénbányászati érdekeltségekkel is bíró Daniel Waggoner, akinek hosszú ideig a leszármazottai is ezen a helyen éltek. Kroenke felbukkanásával most több száz lakosnak kell távoznia otthonából, mivel a milliárdos nem hosszabbította meg a 2017. január 31-én lejáró bérleti szerződésüket. A többségük idős, kevés jövedelemmel területtel büszkélkedhetnek, ám a J. D. Irving nevű családi konglomerátum számos kritikát kapott az elmúltévtizedekben. Például a felelőtlen fakitermelésük miatt, amely nemcsak a fafajok változatosságát veszélyezteti, de a talajeróziót is felgyorsítja.

Szójakirályok és csirkeoligarchák

Gustavo Grobocopatel Európában talán kevésbé ismert, az Újvilágban viszont megkerülhetetlen személyisége az agráriumnak. Az argentin Grupo Los Grobo mezőgazdasági konglomerátum elnök-vezérigazgatójaként négy latin-amerikai országban körülbelül félmillió hektárnyi földterület műveléséért felel. Az 1961-ben született üzletembert szójakirálynak is nevezik, hiszen vagyona nagy részét ebből az értékes és keresett fehérjenövényből szerezte. Elárasztotta vele az egész világot, állati takarmányforrásként a norvég lazacok, a francia sajtok és az ízletes olasz sonkák fontos alapanyagául szolgál.

A növény olyan, mint egy gyár, csak nincs rajta kémény

- vallja Grobocopatel, és már ebből is látszik, hogy nincsenek különösebb fenntartásai a legmodernebb technológiák alkalmazásával szemben. Nem aggályoskodik például a génmódosított szója miatt sem, pedig az jelentős egészségügyi kockázattal járhat nemcsak a fogyasztók számára, de a termőterületek környékén élőkre is. A rákkeltőnek titulált glifozáttal szemben ellenállóvá tett GMO-szóját sűrűn megszórják ilyen hatóanyagú vegyszerekkel, miközben az a levegőből a szervezetbe jutva vetélést, illetve születési rendellenességeket okoz a dél-amerikai anyák és gyermekeik körében.

Kevésbé ismert, hogy a világ leggazdagabb embere, Bill Gates is komolyan érdekelt az agráriumban a családi alapítású Bill & Melinda Gates Alapítványon keresztül.

 Elsősorban a kutatás-fejlesztést támogatják, és szívügyük a szegény országok felemelése, ám az elemzések kimutatták, hogy az e célra fordított 3 milliárd dollár zömét az USA-ban, Angliában, Németországban és Hollandiában költötték el, míg Afrikára csupán az összeg 10 százaléka jutott. Bill Gates szerepvállalása az afrikai mezőgazdaság forradalmasításában finoman szólva ellentmondásos - sokan csak a gyarmatosítás újabb formáját látják a techmágnás segíteni akarásában, és Gates-t a fekete kontinenst kizsákmányoló multinacionális vállalatok gátlástalan szövetségesének tekintik.

Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban
Ha többet szerete tudni a világ agrármágnásairól, olvassa el a cikket teljes terjedelmében az "Agrárszektor 2016 - Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban" című kiadványban. Keresse a Portfolio könyvesboltban vagy az újságárusoknál!

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58