Hirtelen lendületbe jött a forint

agrarszektor.hu
Napok óta intenzív erősödést mutat a dollár a főbb devizákkal szemben az élénkebb Fed kamatemelési várakozások miatt. Részben ez gyengítette többhavi mélypontokra a régiós devizákat az euróval szemben. Ma azonban újra erőre kaptak ezek a fizetőeszközök, az euró jegyzése a reggeli 312-ről 311-ig ereszkedett - írja a Portfolio.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Reggel még a 312-es szintet tesztelte újra a forint az euróval szemben (közel öthavi forintmélyponton), aztán délelőtt lendületbe jött a magyar fizetőeszköz, és 311 közelébe ereszkedett. A régiós devizáknál szintén látunk némi erősödést, ami összefügghet azzal, hogy az euró/dollár a reggel tesztelt 1,1730-ról 1,1770-ig visszaemelkedett, azaz kicsit visszagyengült a dollár. Emiatt egyébként a dollár/forint jegyzések a reggeli 265,5-ről 264,3-ig süllyedtek.

 

A hétvégi német választások eredményére (nehéz dolga lesz Merkelnek a kormányalakítással, az EU-integráció intenzív mélyülése kérdéses), illetve Janet Yellen minapi jelzésére (a fokozatos kamatemelés híve) a trendvonal letört és jókora dollárerősödés indult meg. Ezt tegnap még az is táplálta, hogy kijött végre a Donald Trump amerikai elnök által régóta ígért adócsökkentési csomag, ami elvileg élénkíti majd a gazdaságot (és így a további kamatemeléseknek is megágyaz). Mindezek hatására az 1,20 felett ingadozó árfolyam tegnapra 1,1720 körülig ereszkedett, ami a 2015. augusztusi lokális csúcs, így egyelőre megállította a dollár erősödését. Ma reggel 1,1750 körül járt a kereskedés.

Nagy lendületben a dollár, szenved a forint

A dollár ereje és a forint gyengülése együtt jókora emelkedést okozott a dollár árfolyamában, a néhány apja még 260 alatti jegyzések tegnap délután óta már 265 felett mozognak, ami bő kéthavi forintmélypontnak számít.

Nagy lendületben a dollár, szenved a forint

Ma a magyar államkötvény aukciók eredményére, a német inflációs adatra, valamint a felülvizsgált amerikai GDP-adatra lesz érdemes figyelni. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Megszólalt a Lidl a húsbotránnyal kapcsolatban
Élelmiszer

Megszólalt a Lidl a húsbotránnyal kapcsolatban

Az elmúlt évek eseményei komoly hatással voltak az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére, és ez az oka annak, hogy az áruházlánc kínálatában elérhetők import húsok is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?