Januártól egységessé válik az élelmiszerek dátumjelölése

agrarszektor.hu
2012. január 1-től hatályba lép az élelmiszereken feltüntetett fogyaszthatósági és minőség-megőrzési idő új, az Európai Unióban is elfogadott jelölése, amely értelmében csak a nap/hónap/év sorrend lesz elfogadható.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az eljárás célja, hogy az EU 26 tagállamában már bevett szokás nálunk is elterjedjen, a jelöléssel pedig átláthatóbb legyen az élelmiszerek lejárati ideje, és egységes rendszer jöjjön létre - írja a kormány.hu.

Nálunk eddig mind az év/hó/nap sorrendű, a magyar helyesírási szabályoknak megfelelő, mind az EU-s előírásoknak megfelelő nap/hó/év jelölés használatos volt, ez utóbbi kerül most bevezetésre.

A bevezetés fokozatosan történt, egy év átállási időt hagytak a gyártóknak és a fogyasztóknak, ez alatt az időintervallum alatt mindkét jelölés elfogadható volt, 2012. január 1-től azonban kötelezően be kell vezetni az újat.

Az élelmiszerek jelöléséről szóló VM rendelet továbbra is lehetővé teszi, hogy az élelmiszert előállító vállalkozások a hónapot a teljes szó kiírásával (szeptember) vagy rövidítéssel (szept.), az évet kettő (11) vagy négy karakterrel (2011) tüntessék fel.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?