Jó hír! - Javul az agrárfinanszírozási környezet

agrarszektor.hu
Úgy kell bővíteni a mezőgagazdasági vállalkozások finanszírozási lehetőségeit, hogy a költségek is csökkenjenek - jelentette ki Herczeg András, az Agrár-Vállakozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója. A területalapú támogatási rendszer átalakítása azzal is járhat, hogy a nagyobb gazdaságoknak is szükségük lesz hitelgaranciára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Érdeklik a hazai agrárfinanszírozás jövőjének részletei? Hallgassa meg Leskó Tamás, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány Divízió igazgatójának előadását a hitelgarancia-vállalásról! Kerekasztal-beszélgetésünkön vitafórumot rendezünk a Közös Agrárpolitika új támogatásairól. Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

"Magyarország gazdasági növekedésében az elmúlt években és a jövőben is komoly szerep jut az élelmiszergazdaság számára. A növekvő teljesítmény mögött az ágazatban tevékenykedő vállalkozások, gazdálkodók munkája mellett fontos szerep jut a kormányzat belső és külső piaci értékesítési csatornák megerősítését szolgáló politikájának, a kiszámítható és mind célzottabb támogatás rendszernek és a gazdaság szereplőit segítő finanszírozási intézkedéseknek. A magyar mezőgazdaság képes tovább növelni teljesítményét, képes még több hozzáadott értéket előállítani" - mondta Feldman Zsolt, az agrártárca helyettes államtitkára az AVHGA évértékelő tájékoztatóján.

365 milliárd területalapú támogatásra

A gazdálkodók számára 2015-ben terület alapú támogatásként 365 milliárd forint, piaci támogatások keretében 34 milliárd forint, tisztán nemzeti agrártámogatásként pedig 95 milliárd forint kifizetése várható, melyhez még pluszban járulnak hozzá a Vidékfejlesztési Program keretében tervezett kifizetések. 2020-ig 2500 milliárd forintnyi közvetlen támogatás és 1250 milliárd forintnyi vidékfejlesztési támogatás érkezik, melyekhez kapcsolódnak a "Több munkahelyet a mezőgazdaságba" program révén megnövekedett nemzeti támogatások.

A pozitív jövőkép és a kedvezőbb hitelfinanszírozási környezet jele, hogy 2013-ban a mezőgazdasági beruházások értéke elérte a 258,6 milliárd forintot, 2014. első félévében pedig a 140,9 milliárd forintot.

Javult a finanszírozási környezet

A Földművelésügyi Minisztérium az elmúlt években - az AVHGA-val együttműködve - komoly erőfeszítéseket (Agrár Széchenyi Kártya, Növekedési Hitelprogram) tett az agrárágazat szereplői számára a finanszírozási környezet javítása és hátterének biztosítása érdekében.

2009 óta - nagyban - az alapítvány tevékenységének köszönhetően a mezőgazdasági hitelállomány - egyedülálló módon - mintegy 20%-os növekedést ért el. Ez idő alatt mind az alapítvány fennálló kötelezettségállománya, mind az ügyletszáma a kétszeresére nőtt.

Olcsóbb hitelek a mezőgazdaságnak

"Nagyon fontos, hogy a gazdálkodók finanszírozási lehetőségeit bővítsük, mégpedig úgy, hogy a finanszírozás költségeit mérsékeljük. Célunk, hogy minél olcsóbban, minél többen jussanak hitelhez." - hangsúlyozta Herczegh András.

Speciális, szigorú támogatási szabályok érvényesek az agráriumra, az agrár csekély összegű (de minimis) támogatási keret 15 000 euró, míg az általános célú de minimis támogatás 200 000 euró. Az AVHGA egyedülálló módon, saját kockázatra, állami támogatás nélkül is tud kedvező díjat biztosítani. Az alapítványi támogatásnak minősülő kezesség segítséget jelenthet az agrár de minimis keret kimerülése esetén, vagy pályázati, vissza nem térítendő támogatásoknál a maximális támogatásintenzitás elérése esetén, illetve exportügyletek esetében is.

Áttörést hozott a Növekedési Hitelprogram

A Növekedési Hitelprogram igazi áttörést jelentett a mezőgazdaság finanszírozásában (21%-os részesedés), hiszen tavaly június óta összesen 240 milliárd forint hitel került az ágazatba, amelyből az alapítvány 55 milliárd forint hitelt garantált. A hitelprogram azért is sikeres a gazdálkodók körében, mert nem minősül támogatásnak, hasonlóan az alapítványi kezességi támogatáshoz.

"Az alapítvány kezességével évente 30 000 munkahely teremtéséhez és megőrzéséhez járul hozzá. Küldetésünkből adódóan a mikrovállalkozások külön odafigyelésben részesülnek, ebben a szegmensben 2012 óta több mint 50%-os növekedés történt, a 2013-ban megőrzött és teremtett munkahelyek több mint fele az ország mezőgazdaságilag aktívabb, emellett jelentős vidékfejlesztési potenciállal rendelkező keleti feléhez kötődik " - állapította meg Herczeg András.

Lendületet kaphatnak a beruházások

Évek óta érzékelhető, hogy a mezőgazdasági beruházások alakulása nagyban függ a támogatási források rendelkezésre állásától. A beruházások várhatóan az új vidékfejlesztési pályázatok meghirdetését követően fognak újabb lendületet kapni 2015 második felében.

Kiemelten fontos feladat a mikrovállalkozások és őstermelők segítése, az alapítványi ügyfélállomány 85%-a ebből a körből kerül ki. Most olyan konstrukciók kialakítása kezdődött meg, amely keretében egyszerűsített hitel és kezesség bírálattal, rendkívül gyors eljárással teszik lehetővé a hitelhez jutásukat.

Garancia a nagyobb gazdaságoknak is

Mindemellett fel kell készülni arra, hogy a területalapú támogatások rendszerének átalakítása nyomán a nagyobb gazdaságok körében is nőhet az igény az alapítvány kezességére. "Eddig nem volt szükségük garanciára, de számítunk arra, hogy közülük is többen igénylik majd közreműködésünket a kedvező feltételekkel történő hitelszerződések megkötéséhez."- mondta Herczegh András. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13