Keményen megmondtuk Brüsszelnek: megint zsebbe kell nyúlni

agrarszektor.hu
Rendkívüli uniós támogatásra lesz szükség az idén is ahhoz, hogy kezelni lehessen a tejpiaci válságot. A pluszpénzeket pedig nem a Közös Agrárpolitika (KAP) támogatásaiból, hanem más forrásokból kell előteremteni. Az Európai Unió nyárra ígér megoldási javaslatokat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tavalyi támogatásokhoz hasonlóan az idén is szükség lesz uniós segítségre a tejpiaci válsághelyzet enyhítésére - hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az eindhoveni informális agrártanácsülésen. Szerinte ugyanis csak így biztosítható, hogy az orosz embargó hatásainak árát ne a gazdákkal fizettessék meg. A pluszpénzeket pedig nem a KAP támogatási rendszeréből, hanem más európai uniós forrásokból kell előteremteni - szögezte le.

Fazekas Sándor tárgyalt Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztossal is, aki szerint az Európai Bizottság dolgozik a lehetséges megoldási javaslatokon. Ezeket várhatóan a júniusi vagy a júliusi mezőgazdasági és halászati tanácsülésen mutatják be a szakminisztereknek.

A biztos nem látja akadályát annak, hogy idén is emelt összegben, 70 százalékos mértékben legyen lehetőség a területalapú támogatások őszi előlegeinek kifizetésére. Phil Hogan egyeztetéseket folytat az Európai Bizottság költségvetésért felelős tagjával annak érdekében, hogy uniós forrásból nyújthassanak célzott támogatást a bajban lévő termelőknek. A biztos számít a tagállamok, így Magyarország javaslataira is a tekintetben, hogy milyen feltételek alapján kerüljön sor a források elosztására a gazdák között, amennyiben erre lehetőség nyílik.

Fazekas Sándor több EU-tagország agrárminiszterével is informális tanácskozást folytatott, amelyeken a Földművelésügyi Minisztérium közleménye szerint ismertette a magyar álláspontot. A magyar tejtermelők tavasszal uniós és nemzeti forrásból mintegy 17 milliárd forint többlettámogatást kaptak a már meglévő támogatási jogcímeken felül. Így a hazai tejágazat a 2015-ös 49 milliárd után idén minden korábbinál nagyobb - uniós összevetésben is magas -, mintegy 63,5 milliárd forint támogatást vehet igénybe.

Németország eközben bejelentette, hogy legalább 100 millió eurós (mintegy 31 milliárd forint) állami segélycsomagot nyújt az ottani tejtermelőknek. A mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztérium közleménye szerint a termelők, a feldolgozók és a kereskedelmi ágazat képviselőivel folytatott egyeztetésen elfogadott "100 millió euró plusz x" nagyságú csomag az első lépés a tejtermelők helyzetének javítására. A pénzt a többi között a likviditás biztosítására és hitelek törlesztésére lehet fordítani.

A német minisztérium adatai szerint a tej ottani kilogrammonkénti átlagos felvásárlási ára áprilisban 24,6 cent volt. A termelők szerint félő, hogy rövidesen a 20 centes határ alá zuhan a felvásárlási ár, holott legkevesebb 35 centes ár szükséges a gazdaságos működéshez.

Az árcsökkenés a Németországot, az EU-t és az egész világot jellemző túltermelésnek tulajdonítható - írja az MTI. Tovább nehezíti a helyzetet az orosz embargó, az olajtermelő országokban és Kínában tapasztalható keresletcsökkenés, valamint az uniós piaci szabályozás - az úgynevezett tejkvóta - kifutása, amelynek révén a piac eleve az "alkalmazkodás nehéz szakaszában" van.

A minisztérium kimutatása szerint a német tejtermelő gazdaságok száma folyamatosan csökken: a 2000-ben regisztrált 139 ezerhez képest csaknem megfeleződött, 73 ezerre süllyedt. Németország ugyanakkor így is a legnagyobb tejtermelő az EU-ban, több mint 20 százalékos részaránnyal.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?