2018. január 17. szerda Antal, Antónia

Hírek - Agrárpénzügyek

Lázár: az agrárium nélkül nem javulhat a versenyképesség

Elképzelhetetlen az agrárium nélkül a magyar gazdaság versenyképességének javítása Lázár János Miniszterelnökséget vezetőminiszter szerint. Úgy vélte, hogy a meglévő forrásokat technológiai korszerűsítésekre kell fordítani a mezőgazdaságban.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre

A magyar agráriumba 2007-2013 között 3800 milliárd forint uniós forrás érkezett, de az ágazat termelékenysége azonban nem változott érdemben – jelentette ki Lázár János egy hétvégi vásárhelyi gazdafórumon. Az uniós támogatásokat zömében nem technológiai fejlesztésre, hanem a jövedelemkiesés pótlására fordították. Ha nincs fejlesztés, nincs versenyképes mezőgazdaság, ezért a rendelkezésre álló forrásokat elsősorban a technológia megújítására, korszerűsítésre kell fordítani – hangsúlyozta Lázár János.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A miniszter komoly eredménynek tartja, hogy a termőföldet sikerült megőrizni nemzeti tulajdonban. Hozzátette: "a következő tíz év nagy kihívása, hogy ezt meg tudjuk védeni". Rámutatott ugyanakkor, az egész agrárszektorban "még sincs minden rendben", a mezőgazdasági gépek, a felhasznált műtrágya, vegyszerek jelentős része külföldi, ahogy a terményeket felvásárló cégek és a kiskereskedelmi hálózatok is. Szerinte újra kell szabályozni a területet, például fogyasztóvédelmi eszközökkel lehetőséget teremtve a magyar élelmiszer-kiskereskedelemnek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu