Lázár: bíróság elé állították a csúcshivatali bűnszervezetet

agrarszektor.hu
Bírósági szakaszban van a kifizető ügynökségként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) korábban leleplezett bűnügy, amelyben 84 elkövetőt vádolnak bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással - jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. Uniós területalapú támogatásokat akartak jogosulatlanul igénybe venni. A miniszter tájékoztatása szerint egy másik MVH-s ügyben a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) is nyomoz költségvetési csalás gyanúja miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Összesen 84 vádlottja van annak az MVH-s ügynek, amelyben bűnszervezetben elkövetett, jelentős kárt okozó költségvetési csalás miatt emeltek vádat az elkövetők ellen - közölte kormányinfós tájékoztatóján Lázár János. Úgy fogalmazott: a rendőrség és az ügyészég "kegyetlen és kompromisszumok nélküli könyörtelenséggel" csapott le, és az ügy ma bíróság előtt van.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2016: két nap, 70 előadó, 800 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A feltárt visszaélési kísérletek lényege, hogy az elkövetők uniós terület alapú támogatásokhoz próbáltak hozzájutni jogosulatlan módon. Összejátszva olyan földekre igyekeztek támogatásokat igényelni, amelyekre a földhasználók vagy a tulajdonosok valamilyen okból nem kértek támogatásokat. Ily módon összesen 20 ezer hektár után 1,4 milliárd forint megszerzését kísérelték meg.

Lázár János bejelentése szerint egy másik MVH-s visszaélési ügyben a NAV is nyomoz költségvetési csalás gyanújával. A miniszter ebben az ügyben részleteket nem közölt.

Mint ismert, az uniós és a hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő MVH-t a Miniszterelnökség a közelmúltban vette át Fazekas Sándor földművelésügyi minisztertől. A Lázár János által említett visszaélési esetek az agrártárca felügyelete alatt robbantak ki. Korábbi híradások szerint az eljárások nem a közelmúltban, hanem a korábbi években indultak.

A kormány - az állami intézményi átszervezések részeként - döntött arról, hogy 2017. január elsejétől az MVH-t jogutódlással megszünteti, és feladatait a Magyar Államkincstárhoz, a Miniszterelnökséghez, a megyei kormányhivatalokhoz és a Földművelésügyi Minisztériumhoz helyezi. Lázár János nyilatkozataiban többször is utalt arra, hogy az MVH működését az ÁVH-hoz hasonlították a gazdák.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?