Lejárt az igazolványa? - Most már csak így válthat újat

agrarszektor.hu
Több százezer gazdálkodót érintenek azok a változások, amelyek az őstermelői igazolványokra vonatkoznak. Januártól a megújult szabályozást kell alkalmaznia annak, akinek igazolványa lejár vagy újat akar kiváltani. A falugazdászok továbbra is a termelők segítségére lesznek az ügyintézésben, de már kötelező lesz a meghatalmazás. A korábbi papírok legfeljebb év végéig érvényesek. A kártyaalapú igazolványok megkönnyítik az ellenőrzést, ha pedig megrongálódik, akkor pótlásukért februártól már fizetni kell. Az új okmány postán érkezik vagy személyesen lesz átvehető.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ez év január elsejével megújult az őstermelői igazolványokra vonatkozó szabályozás. A változás legfontosabb részleteit az alábbiakban mutatjuk be. Aki pedig a teljes jogszabályra is kíváncsi, azt itt olvashatja el.

Az őstermelői igazolvány ügyintézéséhez továbbra is a kamarai falugazdászokat kell keresniük a gazdálkodóknak. Ez már több éve így van. Egyébként itt lehet böngészni, melyik falugazdászt is kell keresnie az érintetteknek.

Miután mindenki megtalálta, kihez kell majd mennie, nem árt tudnia néhány fontos változást, ami az ügymenet sikerét nagyban megkönnyítheti. Az új igazolványt majd postai úton vagy az igénylés helyén vehetik át a termelők.

MTI-fotó: Balázs Attila

Kötelező a meghatalmazás. Ha más nevében járnak el az őstermelői igazolvánnyal kapcsolatos ügyintézéskor, akkor ehhez rendelkezniük kell meghatalmazással. A cél egyértelmű, mégpedig, hogy megszűnjenek az igazolvánnyal történő visszaélések. Nyilván a meghatalmazás szükségessége az érintettek oldalán többlet adminisztrációs tehernek tűnhet, de a visszaélések megszüntetése mindenkinek az érdeke.

Mindenképpen cserélni kell a régi igazolványokat. A Földművelésügyi Minisztérium által kiadott tájékoztató szerint a meglévő papír alapú igazolványok csak 2016. december 31-ig, de legfeljebb a kiállítástól számított három évig hatályosak. Ha az év végétől hamarabb telik le a kiállítástól számított három éves határidő, akkor azt kell irányadónak tekinteni. Akkor is cserélni kell a régi igazolványt, ha a papír alapú okmányt már 2017-re is érvényesítették. Tehát, hiába van 2017-re is érvényesített igazolványa a termelőnek, így ha jövőre is szeretné az őstermelői adózás előnyeit élvezni, akkor mindenképp cserélnie kell az igazolványát.

A korábbi nyomtatványok is cserélődnek. A falugazdászok fognak számukra egy nyomtatványt előállítani, amit majd ki is nyomtatnak. Ezt kell aláírnia a gazdálkodónak, az így aláírt nyomtatvány lesz az igazolvány iránti kérelem.

Változásokat általában 15 napon belül, de van mikor haladéktalanul jelenteni kell. Az adatváltozásokhoz kapcsolódó módosítás, hogy az őstermelő a személyes adataiban, valamint az értékesíteni kívánt termékek körében bekövetkezett változást 15 napon belül, míg a saját gazdaságot érintő változásokat évente egyszer június 15-ig köteles bejelenteni. Azonban az igazolvány, illetve értékesítései betétlap elvesztését, megrongálódását, vagy megsemmisülését haladéktalanul jelenteni kell.

Kártyaalapú igazolványok lesznek, először ideiglenest kapnak. Az igazolványok kártyaalapúak lesznek és a személyi igazolványhoz hasonlóan, az igénylést követően először 60 napig érvényes ideiglenes igazolványt kapnak. Mivel jelentős az átállás ez év elején, így a 2016. január 1. és május 31. között kiállított ideiglenes igazolványok nem 60 napig igazolják az őstermelői feltételeket a tulajdonosuknak, hanem 2016. július 31-ig. Ez azonban csak átmeneti szabály. A május 31. után kiállított ideiglenes igazolványoknál a 60 nap lesz az irányadó.

MTI-fotó: Nagy Zoltán

"Saját őstermelői tevékenységből származó termék": Új előírásként jelenik meg, hogy az őstermelő az értékesítés helyszínén köteles feltüntetni az őstermelői igazolványa számát, valamint a terméken vagy ugyancsak az értékesítés helyszínén a vásárlók tájékoztatására alkalmas módon kell elhelyezni a "Saját őstermelői tevékenységből származó termék" feliratot.

Könnyebb lesz az ellenőrzés. A kártya alapú igazolványok megkönnyítik az ellenőrök munkáját is, hiszen az igazolványok alkalmasak lesznek a Nyilvántartásban szereplő valamennyi adat tárolására. Így az igazolvány és a betétlap elegendő információt fog nyújtani az ellenőrzésekhez. Természetesen személyazonosító okmányokkal (személyi igazolvány) ugyanúgy kell, hogy rendelkezzenek a gazdálkodók.

Jövőre további változás lesz. 2017. január 1-jétől pedig megszűnik az igazolványoknak a január 1. és március 20. közötti időszakban visszamenőleges hatállyal történő igénylésének lehetősége.

Októbertől már igényelhetőek lesznek a jövő évi igazolványok. "Lejáró igazolványok esetén október hónaptól az őstermelőknek lehetőségük lesz a tárgyévet követő év január 1-jétől hatályos új igazolvány igénylésére." A jelenlegi igazolványok persze hamarabb is cserélhetőek, ez a következő évi igazolványokra vonatkozó rendelkezés.

Csak a kártyák lesznek öt évig használhatóak, a betétlap nem. Az új kártyaalapú igazolványok hatályossága háromról öt évre emelkedik, azonban az igazolvány csak abban az évben lesz érvényes, amely évre értékesítési betétlapot is vált ki hozzá az őstermelő. Így hiába az öt év, az értékesítési betétlapot továbbra is legfeljebb három évre lehet kiváltani. Az értékesítési betétlapra vonatkozó szabályok érdemben nem változtak, azonban a betétlap adattartalmának köre jelentősen bővült.

Ingyenes, de az elvesztése 3000 forintba kerülhet. Az őstermelői igazolvány kiállítása és érvényesítése továbbra is díjmentes lesz, azonban ha az igazolványt elveszítik, megsemmisül vagy megrongálódik, akkor ez év február elsejétől a pótlásért már három ezer forintot kell majd fizetnünk.

Közös őstermelőivel egy időben csak egy helyszínen lehet árulni. Az egy háztartásban élő családtagoknak továbbra is lehet közös őstermelői igazolványuk, azonban a Földművelésügyi Minisztérium arra hívja fel a figyelmet, hogy egy időben, különböző helyszíneken a családtagok továbbra sem értékesíthetnek, hiszen az igazolvány nem másolható.

A szabályok módosulásáról a Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája is részletes tájékoztatót adott ki. Ez a következő linken érhető el.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03