Magyar búzából készült ropit ropogtatnak Kínában

agrarszektor.hu
A magyar ropit és perecet Dél-Afrikától Kínán át Amerikáig ropogtatják.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

13,5 ezer tonna magyar búzát használ fel idén lisztes termékei előállításához a Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország Kft., 1 milliárd forint értékben. Ez a teljes magyar étkezési búzamennyiség 0,5%-át, amellyel a sós snackeket gyártó vállalat a magyar búzatermés legnagyobb felhasználói között van. A hazai búzából, Győrben készülő pálcikát, perecet, krékert pedig Csehországtól egészen Dél-Afrikáig ropogtatják.

A 13 ezer tonnányi búzából 10 ezer tonna lisztet őrölnek a vállalatnak közvetlenül beszállító malmok. Ebből a mennyiségből közel 11 ezer tonnányi sós nassolnivalót, a teljes magyar sós snackpiac évi forgalmának felét állítja elő az Intersnack Magyarország győri gyára. A vállalatcsoport magyar gyártóüzemében készülő lisztes alapú termékek közül legnépszerűbb a Stickletti sóspálcika, így a legnagyobb mennyiség ebből a klasszikusból készül a győri gyártósorokon. A Chio sós ropijából 5300 tonna sül ki évente, de a hazai fejlesztésű burgonyás és sajtos változatot is kedvelik a ropogatók.

A ropogós rudacskák nemcsak hazánkban örvendenek különösen nagy népszerűségnek: a győri gyár teljes gyártási mennyiségének felét az exportra gyártott ropik teszik ki. Legnagyobb mennyiségben a cseh, lengyel, román és bolgár boltok polcaira kerülnek a magyar búzából készült ropi. A sóspálcikák mellett nagyon kedveltek a krékerek is: ebből a nassolnivalóból évente 2400 tonnát exportál az Intersnack Magyarország, amelynek egy részét távoli országokban ropogtatják el. A győri krékerek eljutnak pl. az uruguayi, egyiptomi, dél-afrikai, libanoni, USA-beli, izraeli, kínai, brazil, és thaiföldi fogyasztók asztalára is.

"Az Intersnack Vállalatcsoport a kiváló magyar búzára építve az elmúlt években a kelet-közép-európai régiót ellátó lisztes gyártóbázissá fejlesztette a győri üzemünket. A nagyon jó minőségű liszt és a saját fejlesztésű tészta-hengerműveink párosítása világszinten is kiemelkedő minőségű, különlegesen ropogós krékert eredményez, amelyet a világ legtávolabbi pontjain is el tudunk adni." - számolt be az exportban elért sikerekről Merkler Róbert, a vállalat ügyvezető igazgatója.

Az Intersnack legnagyobb lisztbeszállítója a komáromi székhelyű Goodmills Magyarország Zrt. A malom 167 főt foglalkoztat Magyarországon és országszerte mintegy 400 termelővel áll kapcsolatban. Az afrikai és amerikai kontinensre exportált Chio termékek a Rábaköz, Szigetköz, Hanság, Kemenesalja, Marcal-völgye, Mezőföld és a Balaton-felvidék gazdáinak búzájából, ill. lisztjéből készülnek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?