Magyar piacszerzés indul Kína, India és Brazília irányába

agrarszektor.hu
Csak kezdeményező fellépéssel lehet visszaszerezni azokat a piacokat, amelyeket a korábbi kormányzat elvesztett, a magyar agrárdiplomácia ezért a következő hónapokban egy sor olyan országban megjelenik, amelyek korábban a magyar termékek vásárlói voltak - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szombaton Berlinben, ahol az agrárminiszterek világtalálkozóján vett részt - számol be az MTI.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Grüne Woche elnevezésű nemzetközi agrártermék-bemutatóhoz és vásárhoz kapcsolódó tanácskozáson csaknem 70 ország szakminisztere jelentek meg. Magyarország számára kiemelten a fontos a részvétel, hiszen "ha részt akarunk magunknak az élelmiszertermelésben, akkor a tárgyalóasztalnál is ott kell lenni" - fogalmazott Fazekas Sándor.

A következő hónapokban aktív agrárdiplomáciai munka következik, egyebek között Kína, India, Oroszország és Brazília felé nyit a budapesti vezetés a korábbi kormány által elhanyagolt kapcsolatok megerősítése és új piacok megnyitása céljából.

Fazekas Sándor Berlinben tucatnyi kétoldalú megbeszélést is folytatott, tárgyalt például Jorge Mendes Ribeiro Filho brazil mezőgazdasági miniszterrel, akit meg is hívott magyarországi látogatásra. Mint mondta, a két ország közötti kapcsolatokban számos lehetőség rejlik, Brazília például nem bortermelő, és jelentős érdeklődés mutatkozik az országban a tokaji bor iránt.

A magyar agrárdiplomácia feladata a terep előkészítése az üzleti szféra számára, így bővülhet az élelmiszerexportot, ami nélkül nincsen "magyar termelés és magyar munkahely" - mondta a miniszter.

Az agrárminiszterek világtalálkozóján a résztvevők egyetértettek abban, hogy a nemzetközi közösség fokozottabb együttműködésére van szükség az élelmezés biztonsága és az éhínség elleni küzdelem sikere érdekében. Arról, hogy miként működhet közre ebben a mezőgazdaság, javaslatokat fogalmaznak meg, amelyeket az ENSZ fenntartható fejlődéssel foglalkozó júniusi konferenciáján mutatnak be.

A tanácskozás záródokumentumában foglaltakat Magyarország is támogatja - mondta Fazekas Sándor. Hozzátette: sok a tennivaló egyebek között az élelmiszer felhasználása területén, hiszen becslések szerint a megtermelt élelmiszer 20-25 százaléka tönkremegy vagy a szemétbe kerül, és ha ennek csak a felét meg lehetne menteni, akkor nem lenne éhező ember a világon.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03