Még tovább ütik a dollárt, már 265 forint alatt járunk

agrarszektor.hu
Ma hajnalban hirtelen 1,15 fölé ugrott az euró a dollárral szemben, délelőtt pedig 1,1550 fölé lendült, azaz újabb 14 havi eurócsúcsot látunk. Ezzel együtt a főbb devizákból képzett dollárindex 10 havi mélypontra bukott. Amióta Donald Trump amerikai elnök január elején panaszkodott a túl erős dollárra, immár 9 százalékos a hanyatlás. Közben a forint a hétfőn este elszenvedett gyengülését ma délelőtt ledolgozta, így az MNB kamatdöntés előtt röviddel újra a technikailag fontos 306-os szintet ostromolja az euróval szemben - írja a Portfolio.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kedden kora délután a forint az euróval szemben a reggeli 307 körülről 306-ig visszaerősödött. A forint a zlotyval és a cseh koronával együtt viszonylag stabil az utóbbi napokban az euróval szemben ahhoz képest, mint amit a líra-rand páros produkált.

Még tovább ütötték a dollárt a délelőtti kereskedés során, azaz az euró még tovább tudott erősödni: a jegyzések már 1,1560-nál járnak, így újabb 14 havi eurócsúcsról beszélünk és közelítünk a tavaly május elején megjárt 1,1616-os lokális csúcshoz. A dollárt az viseli meg, hogy mára kiderült, a Szenátus republikánus tábora visszavonja az Obamacare lecserélésére hivatott törvényjavaslatot, mert nincs meg a kellő többség annak elfogadtatásához. Márpedig ennek hiányában nem keletkezik érdemi költségvetési mozgástér a Trump által szintén szorgalmazott nagyszabású adócsökkentési programra, ami a piacok szerint felpörgetné az USA gazdaságát, így további kamatemelések előtt nyitná meg a teret. Mindez tehát most még inkább kiárazódik a piacokból és ez viseli meg a dollárt.

Ha a mai MNB-közlemény nem tolja újra a gyengülés irányába a forintot, akkor esélyes, hogy az a 306-os szint elesik és akkor a szenvedő dollárral szemben még tovább menetelhet a forint. Jelenleg már 264,8 körül járunk, ami újabb másfél éves forintcsúcs.

 

 

Címlapkép forrása: Thomas SAMSON / AFP

 

 

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?