Megállt a betonfal előtt az euró

agrarszektor.hu
Egy kicsit visszagyengült az euró a dollárral szemben a kedden elért 14 hónapos csúcsáról, mert óvatosabbak a befektetők a mai Európai Központi Banki kamatdöntés és Mario Draghi sajtótájékoztatója előtt. Ez indokolt is lehet, hiszen esélyes, hogy próbál galamb hangvételű sajtótájékoztatót tartani az elnök és azt sugallhatja, hogy csak jövőre kezdik el ténylegesen visszafogni a pénznyomtatás ütemét. Ha ez így lesz, akkor az euró gyengülhet a dollárral szemben, a forint viszont éppen ettől kaphat erőre és leküzdheti azt a technikai akadályt, ami előtt napok óta toporog - írja a Portfolio.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az év eleje óta a feltörekvő piaci térségek között a mi térségünk devizái teljesítettek a legjobban a dollárral szemben (9-10 százalékos erősödés), a napokban 264 körül is járt a forint, ami 2,5 éves forintcsúcsot jelentett. Amennyiben Draghi beszéde hatására az euró valóban esne ma a dollárral szemben, annak hatása a dollár/forint kurzusra korántsem lenne egyértelmű (a forint az euróval szemben meglódulhat és ennek a kettőnek az eredőjeként alakul ki a dollár/forint árfolyam).

A forint május 31. óta a legnagyobb erősödést produkálta az euróval szemben, vagyis 4 százalékot. Most onnan látszik némi gyengülés, összhangban azzal, mint amit a zlotynál látunk.

Draghi beszéde a forint szempontjából is lényeges, mert ha valóban a tartósan lazán maradó EKB-politikát sugallja, akkor az "felbátoríthatja" a forintot és lehet, hogy át tudja törni lefelé az euróval szemben a 306 körüli támasz szintet (azaz tovább erősödhet a forint). 

Kedden 1,1580-ig tudott erősödni az euró a szenvedő dollárral szemben, azóta viszont egy kis korrekcióval 1,15 közelébe került az árfolyam. Az 1,16-1,17 közötti zóna nagyon erős ellenállásnak tűnik, amelyen elsőre valószínűleg nem tud felfelé átmenni az euró, még ha ehhez muníciót is találna az EKB felőli üzenetekben a piac. Márpedig az az esélyesebb, hogy Draghi megpróbálja hűteni az eszközvásárlási program visszafogásával kapcsolatos várakozásokat, amelyek a június végi beszéde óta 3 százalékkal megugrasztották az eurót a dollárral szemben.

Megállt a betonfal előtt az euró, ma dönt az EKB

Megállt a betonfal előtt az euró, ma dönt az EKB

Megállt a betonfal előtt az euró, ma dönt az EKB

Megállt a betonfal előtt az euró, ma dönt az EKB

Címlapkép forrása: Sergio Garcia, EKB, AFP

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03