Megszűnik a csúcshivatal: mi lesz jövőre a százmilliárdokkal?

agrarszektor.hu
Régóta ismert, hogy az uniós és a hazai agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH) feladatait annak jogutódlásos megszűnése után a kormányhivatalok, a Magyar Államkincstár, a Földművelésügyi Minisztérium és a Miniszterelnökség veszik át. A Portfólió által szervezett Agrárszektor 2016 konferencia panelbeszélgetésének résztvevői - köztük a hivatal új elnöke - arról beszéltek, hogy milyen következményei lesznek az átalakításnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Máhr András, a MOSZ főtitkár-helyettese szerint nem volt érdemes ekkora átszervezésbe kezdeni, mivel az EU szerint az agrár- és vidékfejlesztési támogatások egységes rendszert alkotnak és a tagállamok többsége egységesen is kezeli őket. A kifizető ügynökség működtetése ugyanakkor a tagállamok jogkörébe tartozik, így a magyar állam megteheti, hogy szétosztja az MVH feladatait - tette hozzá.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke és a MAGOSZ elnöke szerint a versenyképesség javítása érdekében olyan hivatal kell, ahol a gazdaérdek kiemelten fontos. Az átalakítás irányát pozitívnak tartja, és úgy véli, hogy az új rendszer költséghatékonyabb lesz, az új vezetését pedig megilleti a bizalom.

Balról jobbra: Viski József, Máhr András, Jakab István

"A legfontosabb, hogy az átalakulás úgy következzen be, hogy egyetlen forint kifizetése se csússzon miatta" - hangsúlyozta a beszélgetés közben Jakab István. Máhr András is hasonló véleményen volt, úgy vélte, hogy a gazdákat nem érdekli, milyen kifizetési ügynökség működik, csak az a fontos a számukra, hogy határidőben kapják meg a nekik járó támogatásokat. Az eddigi rendszer ebből a szempontból jól működött, kiderül, hogy az új működni fog-e - mondta a szakember, aki szerint a legnagyobb kockázatot azt jelentheti, ha nem lesz meg időben a hivatal akkreditációja. Amíg az akkreditációra nem kerül sor, addig a kifizetések sem indulhatnak el, egy esetleges csúszás pedig nagyon súlyosan érintheti a kis gazdaságokat - mondta Máhr.

Viski József, az MVH novemberben kinevezett elnöke elmondta, hogy az Európai Biztosság nem emelt kifogást az átalakítás ellen és arról biztosította a jelenlévőket, hogy a január 1-jén felálló új intézményrendszer feltételes akkreditációval rendelkezik majd, így időben elindulhatnak a jövő évi kifizetések. Elsőre egyébként is a tagállamok fizetik ki a gazdálkodókat, az Európai Bizottság csak utólag téríti meg a támogatásokat - emlékeztetett. A feltételes akkreditáció a kifizetések folytatására biztosít lehetőséget, a végleges akkreditációt pedig csak a véglegesített intézményrendszer kaphatja meg - erre 2017. október 15-ig sor is kerül Viski József szerint.

Az MVH elnöke arról is beszélt, hogy november eleje óta több mint 200 milliárd forint előleg kifizetésére került sor: ebből 166 milliárdra SAPS, 43 milliárdra zöldítés, 15 milliárdra pedig AKG és öko jogcímen. Viski József azt is elárulta, hogy további 35 milliárd forint előlegfizetést terveznek az évben december 16-ig. A jövőbeli fejlesztések közül azt a kedvezményezést emelte ki, amelynek célja, hogy minden gazda kapjon egy ütemezést arról, hogy mikor milyen pénzek kifizetésére jogosult.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?