Mezőgazdasági vállalkozások profitálnak az uniós forrásokból (x)

agrarszektor.hu
A magyarországi kkv-k jelentős részét mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozások teszik ki, regisztrált számuk 2016 szeptemberében meghaladta a 469 ezret. Számukra ugyanakkor jelentős kockázati tényező, hogy eredményeiket és bevételeiket elsősorban külső tényezők határozzák meg. Fejlesztésükhöz ezért mindennél fontosabbak az olyan anyagi támogatások, melyek ellensúlyozni tudják a kockázatokat.

A kormány a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban éppen ezért kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdasági kisvállalkozások támogatására. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az uniós források hatékony felhasználása hosszú távon rendkívül pozitív hatással van a mezőgazdasági vállalkozásokra.

Jó példa erre a kecskeméti Somodi Ferenc, aki tizennyolc éve gazdálkodik, mára pedig harminc hektáron termel almát, szilvát és kajszit.

Az agrármérnök családja már az 1700-as évek eleje óta gazdálkodással foglalkozik, így tapasztalat bőven akadt, a lehetőségek azonban nem mindig voltak adottak. A 41 éves vállalkozó végül 18 évvel ezelőtt döntött úgy, hogy a visszakapott régi családi földeken gyümölcstermesztésbe fog.

"Teljesen a nulláról kezdtem, még egy traktorom sem volt, csak a földem és az elszántságom" - emlékezett vissza a gazda a kezdetekre.

Az elmúlt két évtizedben Somodi Ferenc 30 hektáros birtokát virágzó gazdasággá alakította, ehhez azonban számos akadályt le kellett küzdenie. Sikerében az uniós pályázatok jelentős szerepet játszottak.

"Mindig is hosszú távra terveztem, a következő generációkra is gondolok. Ezért amikor adódott egy lehetőség, mindig éltem vele, így voltam az uniós pályázatokkal is. Tudom, hogy sokan félnek tőle, pedig én vagyok rá az élő példa, hogy tisztán szakmai alapon lehet sikert elérni" - tette hozzá.

"Ha valaki gazdálkodásra adja a fejét, akkor el kell fogadnia, hogy ez is a munka része. Az uniós pályázatokat sokan túlmisztifikálják, pedig egyáltalán nem bonyolult. El kell olvasni a szabályokat, tájékozódni kell, és még ha a kezdet nehéz is, utána már minden gurul tovább magától. De az is fontos, hogy ha elakadunk, ne féljünk segítséget kérni" - mondta.

Ma már az ültetvény telepítése mellett a jégháló, az öntözőrendszer, és több mezőgazdasági gép is uniós támogatásból segíti munkáját.

"Soha, semmilyen ismeretségre nem volt szükségem. Ami kell, az a bátorság és a precizitás. Bátorság, hogy belevágjak, és precizitás, hogy szakmailag a legtöbbet adjam magamból. Ma már ismeretlenek jönnek hozzám, hogy gratuláljanak és megkérdezzék, hogyan sikerült ilyen virágzó kertészetet felépítenem " - mondta sikereiről Somodi Ferenc.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02