Mi a sikeres uniós pályázat titka? - Finanszírozás nélkül nem megy

agrarszektor.hu
A pályázati támogatások döntő szerepet játszanak a beruházások ösztönzésében, ugyanakkor a fejlesztések csak tudatos pénzügyi tervezés és valamennyi szükséges forrás megfelelő rendelkezésre állása mellett valósíthatóak meg sikeresen. Az elnyert vissza nem térítendő támogatás a beruházási költségek csak egy részét fedezi, emellett az önerő és a projekt működtetéséhez nélkülözhetetlen forgóeszközök finanszírozását is biztosítania kell a vállalkozásnak, a legtöbb esetben hitelfelvétellel. Figyelembe kell venni a támogatások utólagos folyósítását is, így a támogatás-előfinanszírozás szintén megoldandó feladat - hívja fel a figyelmet Herczegh András, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) ügyvezető igazgatója. Az AVHGA kezessége minden felmerülő finanszírozási igény kielégítését képes segíteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Milyen szerepet játszik Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány az agrárhitelezésben?

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány feladata készfizető kezesség nyújtása olyan mikro-, kis - és középvállalkozóknak, amelyek mezőgazdasági területen működnek vagy tevékenységük a vidéki térséghez kapcsolódik. Sok vállalkozás, bár működőképes üzleti tervvel rendelkezik, mégsem tud hitelhez hozzájutni, elegendő tőke vagy fedezet hiányában. Ekkor lép életbe a hitelgarantőr intézmények kezességének fontossága - a vállalkozások által felkínált fedezetet kiegészítve, vagy akár anélkül-, a hitelintézetek szívesebben, vagy kedvezőbb feltételekkel nyújtanak hitelt a vállalkozásoknak.

Az agrárium speciális finanszírozási igényeire és támogatási szabályaira tekintettel a hazai piacon több mint két évtizede e szektor ügyleteit szinte kizárólag az alapítvány garantálja. Az agrárpreferenciánk a portfólió összetételében, a termékfejlesztésben, az intézményi kapcsolattartásban és a díjképzésben is megjelenik.

Finanszírozási szempontból a mezőgazdaság az egyik legjobban teljesítő ágazat, emellett jelentős növekedési potenciállal is rendelkezik. Hogyan értékeli az alapítvány teljesítményét az agrárium számainak tükrében?

Az agrárium teljesítménye 2014-ben rekordokat döntött, így az eredmények további javítása 2015-ben nem lett volna reális elvárás. Ez az irány a hitelállományban is megmutatkozott, 2014 végén - a mezőgazdaságban rekordnak számító - 388 milliárd forint volt a vállalati hitelállomány, amely tavaly év végére 366 milliárd forintra mérséklődött. Ez a csökkenés az AVHGA számaiban nem észrevehető, a garanciaintézmény az elmúlt évek tendenciáját követve tovább növekedett. Az alapítvány garantált hitelállománya az utóbbi 4 évben 109,2 milliárdról 179,3 milliárd forintra nőtt. Egy év alatt, 2015 év végére pedig 19 százalékot, vagyis 28,1 milliárdot növekedtünk, ami minden várakozást felülmúlt. Ezt viszont nemcsak a saját érdemünknek tartjuk, hanem annak is, hogy gyakorlatilag a teljes magyar bankrendszerrel, a takarékszövetkezeti rendszerrel, és kisebb mértékben egyéb pénzügyi vállalkozásokkal is kapcsolatban állunk.


Folyamatosan olvashatunk az új uniós ciklusban meghirdetett támogatások kiírásáról. Miként tudja segíteni az alapítvány a vállalkozások forrásokhoz jutását?

A pályázati támogatások döntő szerepet játszanak a beruházások ösztönzésében, ugyanakkor a fejlesztések csak tudatos pénzügyi tervezés és valamennyi szükséges forrás megfelelő rendelkezésre állása mellett valósíthatóak meg sikeresen. Az elnyert vissza nem térítendő támogatás a beruházási költségek csak egy részét fedezi, emellett az önerő és a projekt működtetéséhez nélkülözhetetlen forgóeszközök finanszírozását is biztosítania kell a vállalkozásnak, a legtöbb esetben hitelfelvétellel. Figyelembe kell venni a támogatások utólagos folyósítását is, így a támogatás-előfinanszírozás szintén megoldandó feladat. Az AVHGA kezessége minden felmerülő finanszírozási igény kielégítését képes segíteni.


Milyen szabályozási nehézségeket lát az agrárfinanszírozásban?

Az alapítvány egyik fő célkitűzése, hogy azok a pályázók, akik elnyerik a támogatásokat, meg is tudják valósítani a tervezett projektjeiket. Ez nagyban függ attól, hogy hozzájutnak-e a kiegészítő banki forrásokhoz.

Vegyünk egy gyakorlati példát: a beruházási támogatásoknál, ha valaki megkapja az állattartó telepek korszerűsítésére a maximális 50 százalékos támogatást, vagy egy fiatal gazdálkodó a maximális 60 százalékot, kimeríti a támogatási lehetőségei keretét, és így nem tud további támogatáshoz jutni. Gyakorta megesik, hogy az önerő kiegészítéséhez szükséges hitel felvételekor már nem tud kedvezményes hitelhez, vagy államilag viszontgarantált hitelgaranciához folyamodni, s így megakad a projekt kivitelezése. Ezért alapos átgondolást igényel a vállalkozás részéről, hogy mérlegelni tudja a finanszírozási lehetőségeit.


Hogyan tud kapcsolódni az AVHGA tevékenysége a Vidékfejlesztési Programhoz?

A Vidékfejlesztési Program (VP) céljainak elérése számunkra alapvető fontossággal bír. Hiszen a kiemelt ágazatok - állattenyésztés, kertészet, élelmiszeripar - az alapítványnál már 5-10 évvel ezelőtt is fókuszterületek voltak, ezért ezekben az ágazatokban nemcsak terveink, hanem eredményeink is vannak.

A közös fókusz továbbá megmutatkozik a kisvállalkozások, kisgazdaságok támogatásában is. Az alapítvány portfóliójában a mikrovállalkozások aránya eléri a 85 százalékot, ezen belül is egyre nagyobb arányban jelennek meg az őstermelők, családi gazdálkodók. Ennek megfelelően 2015-ben a hitelösszeget tekintve többségében mikrovállalkozások kaptak alapítványi kezességet: 65,5 milliárd forint került a legkisebb vállalkozásokhoz, ami 11,5 milliárd forinttal több, mint az előző évben. Az olyan cégek is fordulhatnak hozzánk, amelyeknek javítaniuk kell a hitelkondícióikon, és adott esetben hosszabb futamidőre, vagy nagyobb összegű hitelre van szükségük. Az együttműködés ezen piaci szereplőkkel is fontos az alapítvány számára, az államilag támogatott készfizető kezességgel az ő igényeiknek is igyekszünk megfelelni, hogy a fejlődéshez szükséges hitelhez hozzájuthassanak.

A cikk megjelenését az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?