Minden támogatást kifizettek, ha nem voltak jogi viták

agrarszektor.hu
A június 30-i végső határidőig minden olyan gazdálkodónak kifizette a 2015-ös közvetlen uniós agrártámogatásokat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), akinél jogi akadályok nem merültek fel a támogatási döntések véglegesítésében. A hivatal a rendelkezésre álló források több mint 98 százalékát utalta ki június 30-ig.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Kizárólag az MVH-n kívül álló okok - például birtokjogi viták, peres ügyek vagy jogutódlási kérdések - miatt nem történt meg a támogatások kifizetése, de ennek mértéke az összes támogatás 2 százalékát sem éri el - reagált a kifizetések körüli vitákra az MVH. A hivatal közleménye szerint minden olyan gazda, aki az Európai Unió és a Földművelésügyi Minisztérium által előírt jogszabályi feltételeknek egyértelműen megfelelt - tehát jogosult volt a 2015-ös közvetlen agrártámogatásokra - már megkapta támogatását.

Az MVH kizárólag az ellenőrzéseknél felmerült jogi problémák elhárítása után fizetheti ki a gazdáknak az agrártámogatásokat. Amely gazdálkodónál ez lehetővé válik, ott azonnal megszületik a végleges döntés és kiutalják a támogatást a gazdálkodó számára - áll a közleményben.

Több más tagállam kifizető ügynökségeinél az új támogatási rendszer bevezetési nehézségei és többletfeladatai miatt az Európai Bizottság lehetőséget teremtett arra, hogy 2016. június 30. helyett október 15-ig lehessen kifizetni a 2015-ös közvetlen agrártámogatásokat. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal nem élt ezzel a lehetőséggel, hanem korábban kifizette a támogatásokat, ezzel is megteremtve a lehetőséget arra, hogy 2016. október 16-ától az idei támogatásokból előleget fizethessen a termelőknek.

NEKED AJÁNLJUK
Jön az uniós pénz a gazdáknak
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03