Nagy viták után: beáll a sorba Fazekas tárcája

agrarszektor.hu
Végrehajtja a kormány szándékai szerint saját háttérintézményeinek átalakítását a Földművelésügyi Minisztérium (FM). A tárca számára a legnagyobb érvágás, hogy jogutódlással megszűnik a kifizető ügynökségként működő, nagy kormányvitákat kiváltó Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), de megszűnik a nemzeti földalapkezelő szervezet is, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pedig elveszíti hatósági feladatait. Az átszervezések összesen nyolc FM-es háttérintézményt érintenek, de például az agrárkutató szervezetek sorsáról még nincs döntés.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kormány kiemelt és felvállalt célja a XXI. század elvárásainak megfelelő egységes, modern közigazgatás kialakítása, amely hatékonyabban, magasabb színvonalon képes kiszolgálni a lakosság, a társadalom igényeit - reagált az egyes tárcák háttérintézményeinek átalakításáról szóló kormányhatározatra a Földművelésügyi Minisztérium. A tárca a kormány döntésének megfelelően hajtja végre a háttérintézmények átalakítását, amely az agrárigazgatás új alapokra helyezését célozza meg a magyar gazdák és élelmiszergazdaság érdekében - fogalmaz a minisztérium szűkszavú közleménye.

A kormány napokban megjelent határozata összesen nyolc olyan intézményt említ, amely ma az FM irányítása alatt áll.

1. Megszűnik a Herman Ottó Intézet. Feladatait a Környezetvédelmi Termék Nonprofit Kft. látja el.
2. Jogutódlással megszűnik az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség. A Pest Megyei Kormányhivatalba és a Földművelésügyi Minisztériumba olvad be.
3. Jogutódlással megszűnik a Földmérési és Távérzékelési Intézet. A fővárosi kormányhivatalba olvad be.
4. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal hatósági feladatait a fővárosi és megyei kormányhivatalok veszik át.
5. Jogutódlással megszűnik a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, és feladatait
- a Magyar Államkincstár,
- a Miniszterelnökség
- a Földművelésügyi Minisztérium
- és a megyei kormányhivatalok veszik át.
6. Megszűnik a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet. Központja jogutódlással a Földművelésügyi Minisztériumba olvad, területi szervei megszűnnek.

A kormányhatározat szerint az átalakítás érinti az Agrárgazdasági Kutató Intézetet és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Intézetet is, de sorsukról még nincs döntés. Ehelyett a kormány felkéri a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, az emberi erőforrások miniszterét, a földművelésügyi minisztert és a Miniszterelnökséget vezető minisztert, hogy vizsgálja meg és készítsen intézkedési tervet az agrárkutatás jövőjéről.

A minisztériumnak a legnagyobb veszteséget az agrár- és vidékfejlesztési támogatások kifizető ügynökségeként működő Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal megszüntetése jelenti, amely miatt éles vita alakult ki Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter között. Tisztázatlan, hogy az átalakítások mennyire érintik a szintén nagy agrárintézményként működő Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt, de a kormányhatározat szerint az már biztos, hogy elveszti hatósági jogosítványait. Meglepetés lehet a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) megszüntetése, mivel az NFA első szervezetét éppen az első Orbán-kormány hozta létre többek között "a családi gazdaságokon alapuló korszerű birtokszerkezet kialakításának előmozdítása érdekében". Az NFA a "Földet a gazdáknak!" program befejezése után szűnik meg, míg a többi intézménynél 2017. január 1. a határidő, az agrárkutási intézkedési tervet pedig idén október 1-ig kell elkészíteni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?