Nem maradnak támogatás nélkül a gazdák a jövőben sem (x)

agrarszektor.hu
A hazai mezőgazdasági ágazatot az uniós csatlakozásnak köszönhetően ma nem pusztán regionális, hanem egy kontinentális szinten irányító rendszer részeként kell tekintenünk, ahol a jövőben még meghatározóbb tényező lesz a versenyképesség, mint eddig.

Az agrobusinesshez tartozó területek elkötelezett pénzügyi támogatója a december elsejével létrejövő Dél TAKARÉK is, amely mögött egy országos, szakmai hálózat áll.

Az elmúlt 10-15 évben stabilizálódó hazai agrártermelés és élelmiszeripari termékpálya most már egy nemzetközi szintű megmérettetés előtt áll. A Takarék szerint a versenyképességet csak információ megszerzésére és annak felhasználására kész, a digitalizálódó világot értő gazdatársadalom érheti el. A mezőgazdaság helyett az ötvenes években megalkotott agribusiness (vagy agribiznisz) kifejezés egyre elterjedtebb használata is méltán jelöli azt a komplexitást, amilyenné az ágazat fejlődött. Ma agribusinessként tekintünk a mezőgazdasági input vagy ellátó ágazatok (mezőgazdasági input anyagok, gépek, szolgáltatások), az alapanyag előállítás (szántóföldi növénytermesztés, kertészet, állattenyésztés), a feldolgozó-, és élelmiszeripari ágazatok, valamint a kapcsolódó kereskedelmi tevékenységek egységére. Mindezek a hazai bruttó hozzáadott érték (GDP) mintegy 15%-át képviselik Magyarországon, amely ágazat finanszírozásában a helyi igényekre specializálódott Takarékszövetkezetek is jelentős részt vállalnak.

A három, jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező Takarékszövetkezet (Szigetvári Takarék, MECSEK TAKARÉK Szövetkezet és Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezet) egyesülésével létrejövő Dél TAKARÉK a tényleges igényekre szabott, egyedi termékek nyújtásával segíti majd az agráriumot, amelyre az eddigieknél nagyobb mértékben lesz majd szüksége a vállalkozásoknak. Egyes aggodalmak szerint ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy az Európai Bizottság más célokra csoportosítana át egyes uniós agrárforrásokat, amelyek még a Brexit miatt is csökkenhetnek. Emellett nem kizárt, hogy a támogatások elnyeréséhez még több feltételt kell majd teljesíteniük a magyar gazdáknak is. Mindez a támogatások csökkenéséhez, illetve nehezebb megszerzéséhez vezethetnek 2020 után.

Több évtizedes szakértelem és tudásbázis

A Takarékszövetkezetek szakértő munkatársai is tisztában vannak azzal, hogy a mezőgazdasági termelési ciklus sajátossága, hogy hosszabb, mint egy normál kereskedelmi vagy gyártási ügylet. Ennek megfelelően speciális forgóforrás biztosításával támogatják az agráriumot. A Dél TAKARÉK-nál nagyon kedvező fedezeti és kamatfeltételekkel vehető majd igénybe Agrár Széchenyi Kártya, és a támogatásokat előfinanszírozó- illetőleg saját forgóeszköz finanszírozó konstrukciók is. A hosszabb távú működést biztosító állóeszközök finanszírozásához különféle futamidejű beruházási hiteleket és a Takarék Csoporthoz tartozó lízing konstrukciókat tudnak majd ajánlani helyi szinten.

A szolgáltatások jelentős része a Szigetvári Takaréknál már most is rendelkezésre áll, a jövőben ugyanakkor az egyesülésnek köszönhetően nagyobb hitelezési volumenre lesz majd lehetőségük. További újdonság a folyamatosan bővülő Vállalkozói Centrumok is, ahol kifejezetten a vállalkozások kiszolgálására szakosodott, speciálisan kiképzett kollégák várják majd a partnereket.

A Takarék és az agrárium gyümölcsöző együttműködését a szeptember elejétől működő országos szakértői hálózat, a Takarék Agrár Igazgatóság is támogatja. Az Igazgatóság három szakterületet integrál: a Takarék Agrár Központot, az ország egészére kiterjedő agrár finanszírozási hálózatot és a speciális ágazati igényeket kiszolgáló agrár termékfejlesztési csoportot. Az agrárvállalkozókat tehát jelentős kereskedelmi tapasztalattal rendelkező, agrárpénzügyekben jártas szakemberek támogatják majd, akik ugyanakkor jól ismerik a helyi, regionális ügyfélkört és azok igényeit is.

A Takarék által nyújtott vállalkozói szolgáltatásokról bővebb információt a www.szigetvaritakarek.hu oldalon olvashat.

 

 

Támogatott tartalom (X)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?