Nem kell várniuk a gazdáknak a támogatások kifizetésére (x)

agrarszektor.hu
Normatív alapon sokféle támogatás jár a hazai gazdálkodóknak (pl. SAPS, Zöldítés komponens támogatás). Ezek kifizetése a naptári év végén vagy a tárgyévet követő év elején történik, így ha az év első felében szeretne forráshoz jutni az agrárvállalkozó, azt máshogyan kell megoldania.

Akár átmeneti likviditási problémáit szeretné orvosolni a gazda, akár fejlesztést, korszerűsítést tervez, mindkét esetre jó megoldást nyújthat a támogatások előfinanszírozása, amellyel addig is pénzhez juthat a vállalkozó, amíg a támogatások megérkeznek, vagy hozzájut az év végén, illetve a tárgyévet követő évben realizált bevételeihez. A megelőlegező kölcsönnel a Budapest Banknál akár a támogatási összeg 100 százalékának megfelelő forráshoz juthatnak hónapokkal a támogatások kifizetése előtt az agrárvállalkozások.

Mivel a kölcsön szabad felhasználású, ezért a gazdának a hitel célját nem kell igazolnia. A bank tapasztalatai szerint a kölcsönt igen változatos célokra használják a gazdálkodók: volt, aki földet vásárolt belőle, vagy istállót bővített, de akadt olyan ügyfél is, aki új növénykultúrákkal bővítette gazdálkodását annak érdekében, hogy így ellensúlyozza a kiszámíthatatlan időjárást.

A pénzintézet számára az agrárium mindig is stratégiai fontosságú volt, az elmúlt években pedig a kisvállalkozások és őstermelők felé is tovább nyitottak. Éppen ezért az igényelhető hitelösszeget is úgy határozták meg, hogy az rugalmasan igazodjon minden üzemmérethez, így a bank már 300 ezer forinttól kölcsönt nyújt a támogatások megelőlegezésére. A 200 millió forint alatti nettó árbevétellel rendelkező kisvállalkozásoknál a hitel felső határa 45 millió forint (őstermelők esetén 20 millió forint), nagyobb üzemméret esetén pedig a bank lehetőséget biztosít az egyéni megállapodásra.

A hitel felvételéhez nem szükséges tárgyi fedezet bevonása, hiszen a biztosítékot ebben az esetben maga a támogatás jelenti. A Budapest Banknál elmondták: a gazdálkodótól nem várnak el a pénzintézetnél vezetett számlamúltat sem, a kölcsönhöz kapcsolódó költségek pedig a kis cégek számára is kedvezőek: 200 millió forint alatti árbevétel esetén a kamatot egyhavi BUBOR+2%-ban állapítják meg.

*A Területalapú Támogatások Előfinanszírozása kölcsön kamata évente 1 havi BUBOR+2% (2017. március 16-i BUBOR alapján 2,15%).
A Budapest Bank termékéről megadott fenti információk tekintetében a Bank az ajánlati kötöttségét kizárja, a kölcsönszerződés megkötése egyedi kölcsönbírálat függvénye. Emellett a kölcsön keretösszege után évi 1,2% kezelési költség kerül felszámításra. A kölcsönkérelem benyújtásának feltétele a tárgyévi MVH támogatás megigénylése, valamint a Banknál történő fizetési számla megnyitása. A hirdetés az érintett szolgáltatások/termékek főbb jellemzőit tartalmazzák a teljesség igénye nélkül. A kölcsön igénybevételének részletes feltételeit és kondícióit a mindenkor hatályos Kamat- és díjhirdetmény kisvállalkozások részére elnevezésű hirdetmény illetve a megkötendő kölcsönszerződés tartalmazzák.

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?