Pánikban a britek, mert tömegesen zárnak be a vidéki bankfiókok

agrarszektor.hu
Folyamatossá váltak a bankfiók-bezárások az Egyesült Királyság vidéki területein. A fiókbezárásoknak drasztikus következményei lehetnek a farmerek számára is, mivel sokan az online banki szolgáltatásokat nem tudják igénybe venni, és készpénzhez is nehezebben juthatnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

2018-ban csaknem 260 fiókot zár be az Egyesült Királyságban a Royal Bank of Scotland csoport. A mezőgazdasági érdekképvieletek máris úgy reagáltak a hírekre, hogy a fiókbezárások  “pusztító hatással lehetnek" a kisvárosokban és a falvakban elérhető pénzügyi szolgáltatásokra. Mivel más bankok is hasonló lépéseket tettek, illetve fontolgatnak, a vidéken élők helyzete folyamatosan romolhat a banki infrastruktúra leépülése miatt. 

Az aggodalmak szerint a bankfiókok bezárása azért jelenthet komoly problémát, mert banki szolgáltatások nélkül a vidéki területek kevésbé lehetnek vonzók a mezőgazdasági vállalkozások számára (is). A Royal Bank of Scotland viszont  most azzal érvel, hogy 2014 óta 40 százalékkal csökkent a belépő ügyfelek száma, miközben a mobil tranzakciók 73 százalékkal nőttek. Az ügyfelek egyötöde már csak a bank digitális szolgáltatásait használja - hangsúlyozza a pénzintézet.



A mezőgazdasági érdekképviseletek ezzel szemben úgy látják, hogy az internetes banki szolgáltatások még mindig nem mindenhol elérhetők, és ez a helyzet például Wales vagy Skócia egyes területein is. Sok gazdálkodónak továbbra sincs megfelelő internet hozzáférése, és számos termelő az online banki szolgáltatásokat nem is tartja elég biztonságosnak. Ez pedig ahhoz vezet, hogy sokuknak már most is hosszú órákat kell utaznia azért, hogy szokásos napi banki tranzakcióit elvégezhesse.

A lakosság jelentős része lakik és dolgozik a vidéki térségekben, de a bankfiókok mindössze 12 százaléka és a pénzautomaták 11 százaléka működik ott - derül ki egyes felmérésekből. A vidéki fiókok bezárása miatt az emberek egyre inkább rászorulnak majd a készpénzre, amelyhez viszont sok helyütt csak ATM-eken keresztül juthatnának hozzá, de ezekből komoly hiány van az Egyesült Királyság számos vidéki településén.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?