2017. március 25. szombat Irén, Írisz

Hírek - Agrárpénzügyek

PREGA 2016: Gyakorló gazdák, valós adatok, termésbiztonság

Termőhely-kiválasztás, kockázatok és előnyök feltérképezése, a termés mennyiségi, minőségi biztosítékai. Gyakorló gazdák valós adatai alapján mutatta be a II. PREGA Konferencia a legkorszerűbb mezőgazdasági trendeket.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A természet tehermentesítésére irányuló törekvések előtérbe helyezik a megfelelő tápanyag-feltérképezés és a célzott kijuttatás kérdését, amire a precíziós gazdálkodás a válasz. Közel 300 céggel, több mint félezer résztvevővel idén második alkalommal rendezte meg az Agroinform.hu, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárinformatikai Klaszter a PREGA Konferenciát és Kiállítást. A rendezvényen bemutatták a precíziós mezőgazdaság legfrissebb hazai és nemzetközi trendjeit a hazai gazdálkodók számára.

Az informatikai újdonságok az agráriumban nemcsak az online webes megjelenéseknek adnak egyre sokszínűbb és kreatív lehetőséget, mára már a mezőgazdasági termelés minden területére begyűrűztek.

„A 10 éves Agroinform.hu lépést tart és időben reagál ezekre az egyre dinamikusabb piaci kihívásokra, folyamatos fejlesztéseivel, egyre bővülő szakcikkeivel és szolgáltatásaival segíti a gazdálkodók munkájának eredményességét” – mondta Bolyki Bence, az Agroinform.hu portálvezetője.
A mezőgazdaság jövője legalább olyannyira fontos, mint a jelene, hiszen a Föld egyre növekvő lakosságát el kell látni élelmiszerrel. A PREGA Konferencián már sok minden látható volt abból, hogy miben fog változni jövő mezőgazdasága.

„Paradigmaváltás előtt állunk, az ember és a természet kapcsolata megváltozott, ezért is egyre fontosabb a biztonságos élelmiszer-ellátás és a fenntartható termelés hatékonyságának növelése. Az agrártámogatások legfontosabb célja az intenzív ágazatok, a kertészet és az állattenyésztés fejlesztése, valamint az innovációs beruházások megvalósítása” – mondta Dr. Mezei Dávid Csaba agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkár.

Zászlós Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke gyakorló gazdaként úgy látja, hogy a precíziós gazdálkodási forma rendkívül jó hatással van más ágazatok kutatásaira is. A NAK alelnöke elmondta, hogy nem lát egyéb alternatív utat a precíziós gazdálkodáson kívül, hiszen a jövő versenyképességének kulcsa a precíziós technológiákban rejlik. Az aktuális problémákra is megoldást kell találni, aminek egyik legfontosabb eleme, hogy az egyetemi képzések részévé váljon a legkorszerűbb technológiák oktatása. A jogszabályi környezetet is a precíziós technológiákhoz kell igazítani, hiszen a tápanyag-utánpótlási időszak szabályozása is életszerűtlen a jelenlegi formájában.

„Nem az emberi erőforrás kiiktatásáról szól a precíziós gazdálkodás, az ettől való félelem alaptalan. Egyre nagyobb szükségünk lesz a humán munkaerőre és tudásbázisra ezen technológiák alkalmazása mellett. A precíziós mezőgazdaság informatikai hátterének erősítésével a lehetséges hibák csökkentését, majd megszüntetését célozzuk meg” – mondta Dr. Gyuricza Csaba. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke a II.PREGA Konferencián kiemelte, hogy a tavalyi évben a mezőgazdaság kibocsájtása 2450-2500 milliárd forint volt, ami növekvő tendenciát mutat.

Tudatos gazdálkodóként fel kell készülnünk a 2020 utáni időszakra, hiszen egyelőre nem rendelkezünk pontos információval arról, miként alakulnak az Európai Uniós támogatások – addig viszont az összes rendelkezésre álló lehetőséggel élnünk kell.


 

Címlapon, most

Kalózszoftverekkel hekkelik meg saját traktoraikat a gazdák

Brazil húsbotrány: fokozott ellenőrzést rendelt el a főállatorvos

Magyarországra közvetlenül kevés brazil hústermék érkezik.

Hatalmas vihart kavar a brazil húsbotrány - Brüsszel is lépett

Korrupciós ügyek és kritikán aluli húsminőség a világ legnagyobb exportőrénél.

Nyúzzák a Renner traktort, de állja a sarat

Gyakorlati próbákat tartanak az új magyar géppel, készül a fülkés változat is.

Április 15-ig lehet bejelenteni a téli fagykárokat

A termelők a hozamértékcsökkenés 80 százalékát is megkaphatják.

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ