2017. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Hírek - Agrárpénzügyek

Súlyos kéknyelvkór: az állam állja a költségeket

Állami támogatást kaphatnak állományuk beoltásához az állattartók a kéknyelv-betegség megelőzése érdekében. A betegség bejelentési kötelezettség alá esik, ezért ahol már felbukkant, ott kötelező a vakcinázás, hogy a többi állat ne fertőződjön meg, ennek költségét az állam állja.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A kéknyelv-betegség bejelentési kötelezettség alá esik, ezért az állattartóknak kötelező értesíteniük az illetékes hatóságot vagy az állatorvost, ha észreveszik a kór jeleit - közölte Nemes Imre, a Nemzeti Élemiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elnökhelyettese. Ennek a költségeit mostantól az állam állja, illetve állami támogatás jár az állományok beoltásához is a betegség megelőzése érdekében.

A betegségre jellemző, hogy fertőződés után két héttel az állatok étvágytalanok lesznek és nem mozognak, nyálzanak, könnyeznek, nyelvük megduzzad. A betegség csak nagyon ritkán jár az állatok elhullásával és nincs szükség a fertőzött állomány leölésére sem. A betegség emberre nem veszélyes, mivel csak a szarvasmarhákat, juhokat, kecskéket és a vadon élő kérődző állatokat támadja meg. Elterjedésében szerepet játszik, hogy a meleg beköszöntével a kórt terjesztő törpeszúnyogok egyre aktívabbak.

Az elnökhelyettes elmondta, hogy a betegségnek a kivitel szempontjából van különösen nagy jelentősége, mert a vírusok a fertőzött állatokkal nagy távolságra is eljuthatnak. Magyarországra 2008-ban Franciaországból származó szarvasmarhákkal érkezett a kéknyelv betegség, 2014-ben pedig a Balkánról terjedt át, és bár tavaly már nem találtak fertőzött állatot, még 1 évre volna szükség ahhoz, hogy Magyarország hivatalosan is fertőzésmentes lehessen.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Takarékbank Agrár Központ

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu